ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Sajtóvisszhang – 2006

Népi játék tánccal, nevetéssel


Gyermek-gyöngykoszorú Találkozó Marosvásárhelyen „Terpeszállásban lehajolunk, megfogjuk a mellettünk álló bokáját, kettőt balra, kettőt jobbra lépünk, majd egymás háta mögött lehajolunk, bal kezünket átnyújtjuk a lábunk között, és megfogjuk a mögöttünk levő jobb kezét. Kettőt előre, kettőt hátra ugrunk!” – irányította nagy nevetés közepette a közös játékot Ábrám Noémi szervező a hétvégén ötödik alkalommal megszervezett Gyermek-gyöngykoszorú Találkozón a marosvásárhelyi várban.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete a népi gyermekjátékokat és néptáncokat bemutató találkozó mellett harmadszorra szervezett EMKE-fesztivált is, amelyen a Habakuk Bábcsoport fennállásának tizedik évfordulóját is megünnepelték. Ezenkívül népdalvetélkedőt szerveztek általános iskolások számára, illetve a május 14-i család napjáról is megemlékeztek. A többnapos rendezvénysorozat a Maros megyei tanfelügyelőséggel és ifjúsági központtal közösen szervezett tanácskozással kezdődött, a kerekasztal-beszélgetés az oktatásban gyakorolható alternatív módszerek témakörében zajlott.

Fazakas Ildikó, a Habakuk vezetője lapunknak elmondta: az a gyerek, aki sokat énekel, tud táncolni, nem idegenkedik a bábozástól, mesét mond az osztály előtt, hamarabb megtanulja az iskolai tananyagot is, és nyitottabb felnőtt válik belőle. Az iskolákban az énekórát, kézimunkaórát általában a „komolyabb” tantárgyak gyakorlására szokták használni – osztotta meg tapasztalatát a Krónikával Ábrám Noémi, az EMKE titkára, egykori
tanítónő. „Nem jött még rá arra a pedagógustársadalom, hogy daloló szívű gyerekekkel sokkal könnyebb dolgozni, mint elfásultakkal. Ha énekelve kezdődne a nap az iskolában, sokkal könnyebb lenne a tanítás is, mert a gyerek feloldódna, jobban tudna figyelni, nem válna szorongóvá” – fogalmazta meg tapasztalatait Ábrám Noémi.

A Habakuk bábcsoport gálaműsorral jubilált, majd a kicsiket bábkészítésre és bábozásra tanította. Amíg a színpadon a tizenkét csapat – közel háromszáz gyerek – bemutatkozott, addig a barkácsolni vágyók kézműves-foglalkozásokkal ismerkedhettek. A fesztivál szombat délután népdalvetélkedővel ért véget, amelyen három korcsoportban mérték össze képességeiket és tudásukat a gyerekek.

Krónika, 2006. május 15.
Fotó: Krónika

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés