Sajtóvisszhang – 2006

Népi játék tánccal, nevetéssel


Gyermek-gyöngykoszorú Találkozó Marosvásárhelyen „Terpeszállásban lehajolunk, megfogjuk a mellettünk álló bokáját, kettőt balra, kettőt jobbra lépünk, majd egymás háta mögött lehajolunk, bal kezünket átnyújtjuk a lábunk között, és megfogjuk a mögöttünk levő jobb kezét. Kettőt előre, kettőt hátra ugrunk!” – irányította nagy nevetés közepette a közös játékot Ábrám Noémi szervező a hétvégén ötödik alkalommal megszervezett Gyermek-gyöngykoszorú Találkozón a marosvásárhelyi várban.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete a népi gyermekjátékokat és néptáncokat bemutató találkozó mellett harmadszorra szervezett EMKE-fesztivált is, amelyen a Habakuk Bábcsoport fennállásának tizedik évfordulóját is megünnepelték. Ezenkívül népdalvetélkedőt szerveztek általános iskolások számára, illetve a május 14-i család napjáról is megemlékeztek. A többnapos rendezvénysorozat a Maros megyei tanfelügyelőséggel és ifjúsági központtal közösen szervezett tanácskozással kezdődött, a kerekasztal-beszélgetés az oktatásban gyakorolható alternatív módszerek témakörében zajlott.

Fazakas Ildikó, a Habakuk vezetője lapunknak elmondta: az a gyerek, aki sokat énekel, tud táncolni, nem idegenkedik a bábozástól, mesét mond az osztály előtt, hamarabb megtanulja az iskolai tananyagot is, és nyitottabb felnőtt válik belőle. Az iskolákban az énekórát, kézimunkaórát általában a „komolyabb” tantárgyak gyakorlására szokták használni – osztotta meg tapasztalatát a Krónikával Ábrám Noémi, az EMKE titkára, egykori
tanítónő. „Nem jött még rá arra a pedagógustársadalom, hogy daloló szívű gyerekekkel sokkal könnyebb dolgozni, mint elfásultakkal. Ha énekelve kezdődne a nap az iskolában, sokkal könnyebb lenne a tanítás is, mert a gyerek feloldódna, jobban tudna figyelni, nem válna szorongóvá” – fogalmazta meg tapasztalatait Ábrám Noémi.

A Habakuk bábcsoport gálaműsorral jubilált, majd a kicsiket bábkészítésre és bábozásra tanította. Amíg a színpadon a tizenkét csapat – közel háromszáz gyerek – bemutatkozott, addig a barkácsolni vágyók kézműves-foglalkozásokkal ismerkedhettek. A fesztivál szombat délután népdalvetélkedővel ért véget, amelyen három korcsoportban mérték össze képességeiket és tudásukat a gyerekek.

Krónika, 2006. május 15.
Fotó: Krónika