Részvét helyett részvétel. Egy éves a kolozsvári Alzheimer Café

Alzheimer Café

Egy éve annak, hogy a Romániai Máltai Szeretetszolgálat szervezésében Kolozsváron is elindult az Alzheimer Café. A hiánypótló programot dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára mutatja be. A rendezvényre 2023. március 23-án, csütörtökön, 18.30 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).
Szeretettel várunk mindenkit!
***
A Romániai Máltai Szeretetszolgálat szervezésében Alzheimer Café néven elindult egy olyan program, amelynek célja a demens betegeket gondozók támogatása. A szervezők mottója – „Gondozni a gondozót” – tükrözi azt a hozzáállást, amellyel szeretnék a havonta ismétlődő programot hatékonnyá, sikeressé tenni. 
Az Alzheimer Café havi egyszer megrendezett alkalomsorozat, ahol szakemberek és hozzátartozók találkoznak, hogy a demens beteg ellátásával járó különleges kihívásokra, kérdésekre együtt találjanak választ. Célja segítő kezet nyújtani azoknak, akik otthonaikban váltak gondozóvá és a nap 24 órájában kell helytállniuk. De mindig várják azokat is, akik valamilyen tekintetben érintettek (pl. intézményesített idősotthonokban dolgoznak), ugyanakkor minden, demens beteg ellátásában érdekelt személyt.
Az Alzheimer Café kolozsvári működését dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára és Madaras Katalin pszichológus biztosítják. Meghívottjaik között orvosok, lelkigondozók és idősgondozásban jártas szakemberek szerepelnek. A tematikus előadást mindig a soron következő meghívott szakember tartja. Ezt követi egy támogató jellegű megbeszélés, ahol a résztvevők megoszthatják egymással a kérdéseiket, gondjaikat, de az erőt adó pillanataikat is, mindez interaktívan, családias, elfogadó légkörben történik.
Az Alzheimer Café-t havi rendszerességgel, minden hónap utolsó szerdáján, kétórás alkalomként, ingyenes részvétellel szervezik meg a kolozsvári Szent Mihály plébánián.
***
Az est házigazdája Kós Katalin.
Az előadás szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház. Társszervezők: a Máltai Szeretetszolgálat Kolozsvári Fiókszervezete, valamint a BBTE Szociális Munka Tanszéke.
***
Tekintettel a járványhelyzetre, kérjük a fokozott felelősség vállalását. Bármilyen jellemző tünet esetén kérjük, fontolja meg, hogy részt vesz-e az eseményen. Köszönjük!
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja

A Györkös Ház eseménynaptára