ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Rátekintés az életükre – Bodó Márta Nőszirom című kötetének bemutatója

Forrás: 
erdon.ro, 2016. október 20.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Bodó Márta könyv formájában megjelentette tíz beszélgetését, amely a 2012-13-as évek őszi-téli hónapjaiban a Mária Rádióban elhangzott.

Ez alkalommal, zsebbe simuló 238 oldalas könyv Nőszirom címmel jelent meg. Alcíme: Beszélgetések keresztény értelmiségi nőkkel. Maga a cím többértelmű. A könyv Bevezető fejezetében a szerző indokolta, miért jelentette meg könyv formában is: „saját tapasztalatom, beszélgetőtársaim érzékeny, őszinte megnyilatkozásai arra sarkalltak, hogy beszélgetéseink teljes anyagát a tágabb olvasóközönség elé tárjam, ösztönözve és segítve nőtársainkat önmaguk, teljes valójuk vállalásának és közösség szolgálatába állításának „merészségére”, ugyanakkor férfitársainknak is felkínálva a női perspektíva és tapasztalat gazdagságát.” Maga a szerző távolról sem kezdő a pályán. Tanulmányait a Babeș- Bolyai Tudományegyetem magyar- angol szakán végezte. A teológia, a pasztorálpszichológia, PR, kommunikáció területén képezte tovább magát. A Vasárnap című katolikus hetilap és a Keresztény Szó kulturális havilap főszerkesztője. Irodalom- és színházkritikus. A Nőszirom című könyve 10 keresztény értelmiségi nővel készített interjút tartalmazza (Gábor Csilla, Sabău- Trifu Cristina, Ferenczi Enikő, Petrőczi Éva, Tornay Krisztina Petra, Csiszár Klára, Bereczki Silvia, Kertész Marika, Buzogány Emese és Zamfir Korinna). „Egyesek apácák, mások protestáns lelkészek. Egyesek családosak, anyák, mások teljesen a vallásos ideálok és Isten szolgálatának szentelték magukat. Egyesek laikus környezetben tevékenykednek, mint tanárok vagy művészek, mások kórházakban képviselik az egyházat. Közös nevezőjük az, hogy mindegyiküknek pontos fogalma van a nő különleges hivatásáról, és igyekeznek úgy összehangolni munkájukat a vallásosság követelményeivel, hogy nőiségük díszére és teljességére váljon annak, s egyszerre fejlődjenek szakmailag és lelkileg.”

A marosvásárhelyi Lector kiadó gondozásában, 2016-ban megjelent Nőszirom című könyvborítóján Györkös Mányi Albert: Lányok tánca című festménye látható (László Miklós felvétele), a borítóterv Szőcs Zsolt munkája. A szerző a Mária Rádió számára készített interjúkban arra reflektál, hogy mi van az ima mögött. Ki, miért imádkozik? Másrészt már gyermekkorában foglalkoztatta a nők szerepválasztása. Érzése szerint a nők több szinten helytállnak. Izgalmas, megtisztelő érzést jelentett az interjúk készítése, amelynek alanyai „lelkük mélyére” engedtek be- mondta Bodó Márta a Györkös Mányi Albert Emlékházban tartott könyvbemutatón, ahol a moderátor szerepét dr. Egyed Emese irodalomtörténész, költő töltötte be. A szerző felekezeti könyvnek tartja a Nőszirom című interjú-kötetét. A kereszténység lényege, hogy harmóniát találjunk önmagunkban és a környezetünkben. A sokszínűséget és harmóniát akarta megjeleníteni. A rendkívül olvasmányos könyvet olvasva, betekintést nyerhetünk az interjúalanyok életébe, világába, megismerhetjük, miként viszonyulnak a kihívásokhoz.

Rátekintés az életükre

A teológus nem az egyház ellensége csak azért, mert gondolkodik, vagy akár kritikusan gondolkodik. Kritikus gondolkodáson nem azt értem, hogy bírál, hanem a kritikai reflexiót behozza az egyházba és a vallási kérdésekbe -vallja Zamfir Korinna.

Ferenczi Enikő kórházlelkész, mentálhigiénés szakember szerint: A legnehezebb színjáték a kórházban az, amikor a beteg tudja, hogy gyógyíthatatlan, hozzátartozóik is tudják, de nem beszélnek erről. Ezért is nagyon fontos, mi történik a betegágynál. Mi hangzik el? Érdekesen fogalmazza meg, miként viszonyuljon az egyén a megalázáshoz. „Amikor megaláznak, lehet azt nézni, hogy a másikban milyen érzés vagy gondolat van, mit sugall ő feléd, mert nem feltétlenül veled van baja. Engem szidnak, vagy velem viselkednek csúnyán, de nem biztos, hogy az nekem szól. Inkább annak az embernek a lelkivilágával, gondolkodásával van baj, probléma.”

Zamfir Korinna egyetemi előadó tanár a BBTE Római Katolikus Teológia Karán. Többek közt arról kérdezte a szerző, hogy számára a katolicizmus mennyire nemzetfüggő, vagy mennyire egyetemes. „Számomra az, hogy katolikus, eleve és alapvetően azt jelenti, hogy egyetemes, ezért érzem jól magam a katolikus egyházban, katolikusként.”

Figyelemre méltó az a mód, ahogyan a szerző felteszi kérdései csokrát. Az esetek többségében egyszerre tesz fel több kérdést. Majd rendre megkapja a válaszokat. A Nőszirom című könyv legnagyobb erényének a magyar nyelvű felsőfokú vallásoktatás kiépítését leíró részét tartom.

Érdemes elolvasni a könyvet, és levonni a megfelelő tanulságokat.

Csomafáy Ferenc, erdon.ro, 2016. október 20.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés