ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

"Ahonnan csak adni lehet…" Kós András szobrászművész örök érvényű ajándékai

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
KA_kiallitas_plakat.jpg

"Ahonnan csak adni lehet…" Kós András szobrászművész örök érvényű ajándékai címmel rendeznek emlékkiállítást Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Barabás Miklós Céh, a Carola Egyesület, valamint Kós András örökösei. A megnyitóra 2015. december 12-én, szombaton, 17 órától a Farkas utcai református templom kerengőjében kerül sor a Kolozsvári Magyar Napok Téli Fesztiválja keretében.

Köszöntő beszédet mond Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja. A művész munkásságát méltatják Németh Júlia műkritikus, a Barabás Miklós Céh alelnöke, a Kós András monográfia szerzője, valamint Kolozsi Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész, a Barabás Miklós Céh elnöke. A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet határon túli referense.  Közreműködik a Melodeus kórus és Oláh Boglárka zongorán; karvezető Demeter Vincze András.

A kiállítás 2015. december 20-ig látogatható, naponta 14-18 óra között.

***

Kós András születésének 100-ik évfordulóját a Farkas utcai templomban, az általa az egyházközségnek adományozott és a templom sekrestyéjében helyet kapott állandó kiállítás körében kívántuk volna megünnepelni 2014 novemberében, azonban erre a templom felújítási munkálatai miatt nem kerülhetett sor. Ezt a hiányt volt hivatott pótolni némiképpen a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban a Múzeumok Éjszakája esemény keretében az idén júliusban megrendezett Ritkán látott Kolozsvár rendezvény, amely akár a Sosem látott Kolozsvárcímet is viselhette volna, hiszen a kiállítás törzsanyagát Kós András korábban nyilvánosság előtt be nem mutatott alkotásai jelentették. Akiállítás rendhagyó élményt jelentett mind a szakma, mind az Erdélyből elszármazott, mind pedig a tősgyökeres fővárosi közönség számára, amelyre az élénk sajtóvisszhang, valamint a nagyszámú látogató jelenléte volt a bizonyíték.

Jelen tárlat anyagát is nagy részben ugyanaz az anyag, a családtagok számára faragott, többségében kisebb méretű ajándék-szobrok és –domborművek alkotják, amelyek a művészi életpálya szerves részét, annak egy különleges szeletét képezik. A művész néhány grafikája, vázlata és személyes tárgya is bemutatásra kerül.

Az összeállítás vezérfonalát Kós András Élet és rajz c. könyve adja, amelyből idézünk: „Már tudom, hogy a megélt dolgok közül az ember – az élettel még csak alig ismerkedő is – a maga esze és ízlése, s nem utolsó sorban ösztöne biztatására válogat, és azokat a saját maga számára jelentő értékük szerint raktározza emlékezetében rövidebb vagy hosszabb időre. Van úgy, hogy egész életre.” Kós András bensőséges kapcsolata a fával a gyermekkor fizikailag bizonytalan, de spirituálisan meghatározó első lépéseivel alakult ki, majd felnőve öltött örökre testet alkotásaiban, egyszerre hordozva magában „a Faggyas virágos kaszálóinak színét-illatát… a kicsi erecskék selypítő csobogását… a szuroksötéteket váltó, szikrázóan csillagos éjszakákat… a súlyos felhőkkel terhelt nappalokat…”. Bár a műalkotásoknak soha nincs szükségük szavakra, ez alkalommal a szobrász szavai is kalauzolják az ajándékok erdejében a látogatót.

A közönség ismét találkozhat Németh Júlia műkritikus Kós Andrásról szóló monográfiájával, valamint a művész Élet és rajz c. önéletrajzi könyvével. Vetített fotókkal, rajzokkal, rövidfilm-részletekkel is idézzük majd a művész életpályáját.

Azelső ízben megrendezendő Téli Fesztivál méltó alkalom arra, hogy immár a kolozsvári közönség is megismerhesse ezt a rendhagyó válogatást az állandó kiállítás visszaállítása előtt. Ugyanakkor a válogatás remek ráhangolódás az adventi időszakban a közelgő ünnepre, ugyanakkor főhajtás az adományozó, ajándékozó művész előtt is.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés