ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Nyitott szemmel: Valahol, Galíciában...

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
Nyitott szemmel – plakát

Sokan úgy tartják: a világ, amely ma körülvesz bennünket, a „boldog békeévek” lendületét megtörő, Európa térképét radikálisan újrafogalmazó Nagy Háborúban született, következményeit pedig a XX. századon át máig érezzük. Mindannyian a Kárpát-medencében őrzünk megsárgult fényképeket, kopott leveleket és fakuló emlékeket a családi legendáriumban, melyek a hadba vonulás romantikájától a lövészárkok borzalmáig dokumentálják, hogyan csapódott le az addig ismert világ szétesése az Osztrák-Magyar Monarchia országaiban és népeiben. Isonzó, Doberdó, Galícia, később Trianon fogalommá váltak a magyar történelmi köztudatban, melyek mindmáig érezhető trauma fájó pontjait idézik. A centenárium éveiben valóságos mozgalommá vált Európa-szerte az I. világháború eltűnt katonaáldozatinak felkutatása, sírjaik beazonosítása és gondba vétele.

Szervesen illeszkedik ebbe a történetbe Csűrös Réka műfordító és Vadas László rendező legutóbbi, galíciai utazása, melynek éppen egy odaveszett családtag nyughelyének felkutatása volt a célja.

Történetükkel megismerkedhetnek mindazok, akik eljönnek a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Nyitott szemmel című sorozatának 2016. január 28-án, csütörtökön, este 6 órától sorra kerülő estjére. A Valahol, Galíciában... című beszélgetés házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

www.emke.ro

www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés