Nyitott szemmel: Valahol, Galíciában...

Sokan úgy tartják: a világ, amely ma körülvesz bennünket, a „boldog békeévek” lendületét megtörő, Európa térképét radikálisan újrafogalmazó Nagy Háborúban született, következményeit pedig a XX. századon át máig érezzük. Mindannyian a Kárpát-medencében őrzünk megsárgult fényképeket, kopott leveleket és fakuló emlékeket a családi legendáriumban, melyek a hadba vonulás romantikájától a lövészárkok borzalmáig dokumentálják, hogyan csapódott le az addig ismert világ szétesése az Osztrák-Magyar Monarchia országaiban és népeiben. Isonzó, Doberdó, Galícia, később Trianon fogalommá váltak a magyar történelmi köztudatban, melyek mindmáig érezhető trauma fájó pontjait idézik. A centenárium éveiben valóságos mozgalommá vált Európa-szerte az I. világháború eltűnt katonaáldozatinak felkutatása, sírjaik beazonosítása és gondba vétele.

Szervesen illeszkedik ebbe a történetbe Csűrös Réka műfordító és Vadas László rendező legutóbbi, galíciai utazása, melynek éppen egy odaveszett családtag nyughelyének felkutatása volt a célja.

Történetükkel megismerkedhetnek mindazok, akik eljönnek a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Nyitott szemmel című sorozatának 2016. január 28-án, csütörtökön, este 6 órától sorra kerülő estjére. A Valahol, Galíciában... című beszélgetés házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

www.emke.ro

www.facebook.com/emkegyorkoshaz1