Nyitott szemmel | Utazás a Nagy-tavak vidékén

Nyitott szemmel – dr. Mócsy Ildikó

Meghívott: dr. Mócsy Ildikó fizikus, a Sapientia EMTE nyugalmazott docense
Időpont: 2022. május 26., csütörtök, 18.30 óra
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár
***

A romániai magyar kisebbség tudományos elitjének Amerika-képe a Vasfüggöny mögött hézagos és romantikus volt, a szabad világ tudományosságával pedig erősen korlátozott szakmai kapcsolatokkal rendelkezett. Ahogy arról világjáró sorozatunk egyes beszélgetéseiben korábban is szót ejtettünk, a friss levegőt leginkább a hébe-hóba „beszivárgó”, kézről kézre adható nyugati szaklapok jelentették, a különböző kutatóintézetekben dolgozó, magasan képzett szakemberek azonban csak ritkán jutottak el konferenciákra, ha pedig nem voltak „jó elvtársak”, nemzetközi kutatócsoportokban dolgozni esélyük sem volt. Az 1989-es rendszerváltozást követően kitárult a világ, eligazodni mégsem volt egyszerű a felkínálkozó lehetőségek között.
Vajon milyen dilemmákkal szembesült egy romániai magyar kutató a rendszerváltozás környékén? Milyen áldozatokat kellett hoznia, hogy szellemi tőkéjét egyetemi tanszék alapítására tudja fordítani? Hogyan ismerkedett meg a szabad világ tudományosságával, ezen belül is az amerikai egyetemi struktúrákkal, milyennek látta akkor és milyennek látja harminc év után az Egyesült Államokat?
Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ egy michigani utazás apropóján, két évadnyi kényszerszünet után a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel c. világjáró sorozatában dr. Mócsy Ildikó fizikussal, a Sapientia EMTE nyugalmazott docensével.
Az Utazás a Nagy-tavak vidékén című beszélgetésre 2022. május 26-án, csütörtökön, 18.30 órától kerül sor.
A sorozat társszervező házigazdája Laczkó Vass Róbert.
Szeretettel várunk mindenkit!
***
A sorozat szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház, társszervező házigazdája Laczkó Vass Róbert.
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja