ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Nyitott szemmel | Két ország, egy álom – Ciprus egy magyar szemével

Nyitott szemmel – plakát

Néhány évtizeddel a berlini fal lebontása után hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy tágabb hazánkban, Európában még mindig van olyan főváros – a ciprusi Nicosia –, amely a maga kettéosztottságában éli mindennapi életét. Ciprus háromszáz éven át volt az Oszmán Birodalom része, lakosságának többsége – részben reálpolitikai megfontolásból – mégis görög és ortodox maradhatott, így huszadik századi történetébe kódolva volt a görög-török ellentét. A szigeten található brit katonai bázisok amolyan birodalmi zárványok maradtak egy független állam területén, ugyanakkor a török inváziót követő megosztottság törékeny egyensúlyát is szavatolják. A lakosság sérelmeit mindkét oldalon hosszan lehetne sorolni. Vajon meddig tartható az áldatlan állapot és mennyi esélyük van az újraegyesítést szorgalmazó tárgyalásoknak a közeljövőben?

Erről faggatjuk vendégünket, Koncz Attila újságírót az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Nyitott szemmel című beszélgető sorozatának újabb kiadásán, aki több évig élt a szigeten és tudósított magyar médiumokat a Ciprusi Köztársaság eseményeiről.

A 2017. február 23-án, csütörtökön, 18 órakor sorra kerülő, Két ország, egy álom – Ciprus egy magyar szemével című est társszervezője és házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Mindenkit szeretettel várunk!
 

Az esemény Facebook-oldala

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés