ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Nyitott szemmel II. Én elmentem Afrikába fél pénzzel…

Forrás: 
Művelődés, 2013. december
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Laczkó Vass Róbert: Említetted, hogy nagyon szerény életkörülmények között élnek ezek a nagyszerû emberek. De azt már a gyerekek is tudják, hogy van lehetõség a felemelkedésre. Kórusban zúgják az iskolában az Education is the key c. versikét.

Halmen Balázs: A Sargy Education Center Samuel Okomo kezdeményezése, aki egy köztiszteletnek örvendõ ember a szigeten. Árváknak, félárváknak és szegény gyerekeknek szánt magániskola, jelenleg kb. 150 gyerek tanul itt, mivel az állami oktatás már telítve van a szigeten. A magániskolát viszont fenn kell tartani valamibõl, ezért a gyerekek havi 3 eurónyi összeget fizetnek be, ebbõl tudják étkeztetni õket pooridge-dzsal, ami egy tápanyagokban szegény, barnás színû, savanykás kukoricakása-fõzet.

LVR: Nem egészen puliszka...

HB: Nekem azt mondták, puliszkalisztbõl van, de szerintem semmi köze hozzá. Néha kapnak mandazit, amolyan ízletes pánkófélét. Mivel Rusinga halászfalu, otthon többnyire halat esznek, ezért nem tûnnek csontsoványnak, de bizony rendszeresen éheznek. Van, akinek csak annyi jut, amennyit az iskolában adnak. A háziállatok is éheznek, a kecskéket leszámítva, mert azok a legnagyobb szárazság idején is lerágnak valahonnan valamit.

LVR: Laci, te elmondhatod magadról, hogy halásztál is a Viktória-tóban. Fogtál valamit...?

Somai László József: Maradjunk annyiban, hogy voltam halászni. Kértük a helyi halászokat, vigyenek magukkal egy hálós halászatra. Kivittek csónakon egy öbölbe, ahonnan a félmeztelenül mosó asszonyokat és gyerekeiket is látni lehetett. (Gyerek mindenütt van, bárhová nézel, apró fehér szemeket látsz körben, mind egyformák, csak Balázs tudja megkülönböztetni õket.) És kivetettük a hálót, aztán fél órán keresztül ráncigáltuk kifelé, négy-öt muzungu, három halász és egy rakás gyerek. Izomlázas, kemény munka volt, mindössze fél kilónyi halért. Az egyik halász elmesélte, hogy ezt naponta tízszer kell végigcsinálni, hogy el lehessen tartani a négy-öt feleséget a gyerekeikkel együtt. A hal pedig egyre kevesebb a tóban, az ökoszisztéma felborult, és ennek egyenes következménye az éhezés.

LVR: Balázs, neked igazi keresztfiad is van Rusingán, aki a te nevedet viseli, hiszen már te is nagy tiszteletnek örvendesz a szigeten...

HB: Az iskola igazgatója közölte velem, amikor visszatértem a szigetre, hogy második feleségének fia született, Balázsnak nevezték el – nem is értettem, miért – és szeretnék, ha én lennék a keresztapja. Meghatódtam, és azonnal elvállaltam, így egy okkal több lett, amiért vissza kell menni a szigetre, hiszen elköteleztem magam! Még arra is gondoltam, hogy itt kellene iskoláztatni, Erdélyben...

LVR: A kis fekete Balázs akkor most székely legyen vagy magyar?

HB: Jó kérdés. A magyar nyelvû altatóra akkor még nem aludt el...

LVR: A Van egy téglám Kenyában c. projekted arról szólt, hogy fel kell építeni Rusingán egy iskolát – adományokból. Az iskola azóta tetõ alá került, most pedig jelképesen örökbe lehet fogadni egy-egy gyereket, és hozzá lehet járulni a taníttatásukhoz...

HB: Úgy találtuk: hiába húzunk fel egy iskolát, ha nem támogatjuk a gyerekeket, akik ide járhatnának, legalább addig, ameddig létre nem jön egy program, ami profitot is termel nekik. Sokszor megkérdõjelezõdött az iskola sorsa, hiszen az oktatók kevesellték a fizetésüket. Ezért hoztuk létre a keresztszülõ-programot, hogy havi 15 eurónyi összeggel támogathasson egy ottani gyereket az, akinek ilyesmire futja. Személyessé váltak a kapcsolatok – és mûködik az iskola! A pénzt nem konkrétan a gyerekek kapják, hanem az iskolához megy, és õk osztják le úgy, hogy annak is jusson belõle, akit még nem fogadtak úgymond örökbe. Más része a tanárok fizetését adja, a maradékból tanfelszerelést, ruházatot vásárolnak.

LVR: Adódik a kérdés: ha nálunk is van – márpedig van – szegény sorú gyerek vagy keresztszülõ-program, miért kell nekünk Afrikáig menni, hogy támogathassunk valakit? Csak a Patarétre kellene kimenni egy kis felszámolni való nyomorúságért...

SLJ: Nyilván a Pataréten is lehet jótékonykodni, viszont ott nem lehet zsiráfot látni. Kalandvágy is volt benne, hiszen kíváncsi voltam Afrikára, de az elsõ perctõl tudtam, hogy az adományozó expedícióból ki kell vennem a részem. Itt is vannak szûkölködõk, ott is. Mindenkinek ott és aszerint kell lépnie, ahol és ahogyan érzi.

LVR: Sokféle tárgyi adományt vittetek Rusingára, de mégis elsõsorban pénzt. Miért?

SLJ: Téglát azért mégsem vihetsz a hátizsákban, csak szimbolikusan, de jobb, ha az igazit ott vásároljuk meg pénzzel. Voltak, akik e logika ellenében értették félre az expedíció lényegét. Ajánlotta valaki, hogy szívesen jönne önkéntesnek, ha kifizetjük az útiköltségét. Abszurdum, hiszen a repülõjegy árából két évig foglalkoztathatnánk egy helybélit, hogy építsen fel egy iskolát! Persze sokat jelent, ha látják, hogy a muzungu kétkezi munkával is hozzájárul, nemcsak adományokkal! Két éve csak a tanítónak volt olyan ceruzája, amelynek radírgumi volt a végén, jelentkezni kellett érte, ha valamit elrontottak a gyerekek az egyetlen füzetükben. Mi megegyeztünk, hogy a légitársaság által engedélyezett súlymennyiség felében maximáljuk a személyes holminkat, a többit pedig tanszerekkel, egyenruhákkal, édességekkel töltjük fel. Volt olyan vállalkozó, aki szívesen adományozott, az expedíciót viszont már nem vállalta, pedig állítom: nagyon sokat jelent a személyes kapcsolat, nem is tudnék ennyire lelkesedni, ha nem éltem volna át!

LVR: Meséljetek a gyerekekrõl, hiszen mindketten fociztatok is velük, igazi rongylabdával! Állítólag még egy Beckham is volt közöttük!

HB: A kenyai emberek nagy focirajongók! Mikor elõször voltam ott, éppen Afrikában rendeztek világbajnokságot! Ez megkétszerezte a focirajongást Rusingán is! Volt, hogy én is beálltam a felnõtt csapatba, de csak loholtam utánuk, aztán hamar lerúgtak, mert vadul és véresen komolyan veszik a focit. A gyerekek nagy lehetõségekrõl álmodoznak, hogy egyszer egy nagy európai klubcsapatban fognak játszani! Szentül hiszik, hogy a tanulás mellett a sportolással is ki lehet törni a nyomorúságból, mert látják a sok pozitív példát!

LVR: Aki Rusingára megy, annak biztosan megváltozik az Afrika-képe, legalábbis ez derül ki számomra mindabból, amit meséltetek. Hiszen ott éltetek közöttük, ettétek a fõztjüket, élveztétek a vendégszeretetüket és hozzájárultatok valamivel a közösség fejlõdéséhez. Milyen gondolatokkal tértetek haza Európába?

HB: Sokat hallottam arról, hogy szerelembe lehet esni Afrikával, de mivel egyedül voltam, sok nehézségem is akadt, így az elsõ négy hónapom Rusingán inkább az elkötelezõdésé, legfõképpen a személyes kapcsolatok miatt! Eleinte nehéz volt megkülönböztetni az igazi barátságokat az érdek szülte barátságoktól, hiszen ilyen is volt bõven. Úgy jöttem haza, hogy voltak, akik valóban a barátaim lettek, akik meg nem, azokat már megértettem, hogy miért nem. Ha a helyükben lennék, én is ugyanúgy viszonyulnék egy muzunguhoz, mint õk hozzám.

SLJ: Én kaptam egy kis faragott csónakot, amelyen a nevemet írja, meg azt, hogy Sargy School 2012. Ilyen apróságokról szól az élet. Afrikát már csak ezért sem lehet elfeledni. Az embernek egy kicsit ott marad a szíve. Afrikának a hangja nagyon más, mint Európáé, az emberi kapcsolatok mélysége is nagyon más, mint a fehér embereké.

LVR: És persze ott van a szafari élménye is, amit Rusingáról szerveztetek a Masai Mara Nemzeti Parkba, ahol többek között azzal szórakoztatnak borsos áron a maszáj harcosok, hogy melyikük tud nagyobbat ugrani...

SLJ: A körbe épített kunyhókból álló hagyományos maszáj faluba nem lehet csak úgy bekocsikázni, mert amikor megérkezik a turistadzsip, rögtön jönnek az euró vagy a dollár napi árfolyamán követelõzni. Ha személyenként kiegyezel velük, megnézheted a falut, ahol együtt élnek a háziállatokkal, aztán megmutatják a tûz csiholását és ugrálnak is neked egy sort. A végén kirakodnak, alkudoznak és az eredeti ár ötödéért a nyakadba sózzák a szuveníreket! A Masai Marában ennél sokkal nagyobb kaland, ha beleesel egy hangyabolyba. Mire föleszméltem, már anyaszült meztelenül üvöltöttem segítségért és csápoltam le magamról a hangyakolóniát!

LVR: Mi az a Big Five?

SLJ: Az öt legnehezebben vadászható állat a szavannán. Ezek: az oroszlán, a leopárd, az elefánt, a kafferbivaly és az orrszarvú. Aki mind az ötöt meglátja egy szafarin, annak az élete kiteljesedik.

LVR: Orrszarvút látni s meghalni?

SLJ: Orrszarvút látni nagyon nagy dolog, szerencse kell hozzá. A helyi vezetõk ügyességén is múlik, de igazából õk sem tudják, hol keressék. Nekünk bejött. Egy orrszarvú-faj már teljesen kipusztult a Masai Marában, az általunk látott fajta is kihalófélben van. Bozótos helyeken kódorognak. Abban egyeztünk a többiekkel, hogy mindenki kémleli a szavannát a terepjárójából, és aki lát egy állatot, rögtön szól a többieknek, hátha óvatosan sikerül megközelíteni egyet. Aztán láttunk két órával az elutazás elõtt egy kafferbivalyt, amirõl kiderült, hogy elefánt és mire fölemelte a fejét, már orrszarvúnak bizonyult. Nagyon lassan közelítettük meg és reszketõ kezekkel fotóztuk a behemót modellt. Nem telt bele öt perc, és a rádiós hívásra már vagy 30 különbözõ kategóriájú terepjáró araszolt be mellénk.

LVR: Némelyikben állítólag hûtõláda is dukál az extramuzungunak.

SLJ: Kenyában annyira fejlett a szafariturizmus, hogy nem is kell afrikai emberrel találkoznod, ha meg akarod nézni a Big Five-ot. Majdnem vörös szõnyegen gurulsz be a szavannára, nyeled a hideg söröket, aztán ülsz egy medence szélén, majd visszaülsz a repülõre, otthon pedig elmeséled, hogy voltál Afrikában...

LVR: Térjünk vissza még egy gondolat erejéig Rusingára, hiszen ez a kis luo közösség egy muzungut már valamelyest a sajátjának tekint, és ez komoly eredmény, kedves Balázs. De mennyit tudnak rólad igazából? Tudják-e, hogy fehér ember és fehér ember között is nagy különbségek vannak, akárcsak feketék és feketék között?  Tudják-e, hogy Európában a fehér emberek sok-sok törzse között van egy nagyon kicsi törzs a Kárpát-medencében, a székelyek, amilyen te magad is vagy...?

HB: Hát... éppen így próbáltam elmagyarázni nekik, de nem sok sikerrel. Volt, aki mégis megértette. Viszont találkoztam olyan emberrel, aki Ceauºescuról tartott nekem elõadást, egy másik pedig Gheor-ghe Hagiról értekezett focialapon. Érdekes kifejezésekkel élnek: „the green land of Europe”, „the green land of America”. És ez azt sugallja, hogy egyfajta paradicsomnak képzelik ezt a két kontinenst.

LVR: Nekem a kolozsmonostori lakóteleprõl, ahol élek, határozottan más képzeteim vannak...

SLJ: Ugyan miért csodálkozunk azon, ha nem tudja egy afrikai, milyen törzs a székely, amikor legutóbb egy amerikai kiruccanásom idején a brit utastársamnak sem tudtam elmagyarázni, hogy magyar vagyok-e vagy román, Pista pedig, a parajdi csoportból, amikor meglátta a szavannát, csak annyit reagált: hát ez egy nagy kaszáló...

LVR: Tulajdonképpen az. Csak le ne kaszálja valaki!

Laczkó Vass Róbert, Művelődés, 2013. december

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés