Nyitott szemmel: Ég alatt, víz alatt

A búvárkodás fogalma sokféle tevékenységet takarhat, nem is kell mindig víz alá merülni, hogy eredendő kíváncsiságát kielégítse, hasznos ismereteit ezzel párhuzamosan gyarapíthassa az ember. Létezik persze sportbúvárkodás, ipari búvárkodás, roncsbúvárkodás – egy sor olyan víz alatti tevékenység, amelyet csak alámerülve végezhetünk el. A gyöngyhalászok, mint szabadtüdős búvárok mindig is tudták, micsoda fantasztikus közeg a lagúnák és korallzátonyok világa, mi mégis leginkább Cousteau kapitány merüléseinek sűrített levegős, légzőkészülékes kalandjaira gondolunk, hiszen az ő tevékenysége mutatta meg igazán, hogy ez a lenyűgöző, de bizonyos előképzést és technikai jártasságot nem nélkülöző tevékenység egy hétköznapi ember számára is elérhető technikai sporttá válhat.

Vajon hogyan éli meg szabadidős kalandozásainak eme gyönyörű módját dr. Szabó D. Zoltán biológus, ornitológus, aki munkaidejében felső-tisza-vidéki parti fecskék diszperziós viselkedését, vagy épp a Láposban és Kis-Küküllőben tanyázó kis folyami kagyló növekedési ütemét figyeli? De mi köze bohóchalakhoz, békalábhoz, neoprén búvárruhákhoz Könczey Elemér grafikusnak és karikaturistának, és mire gondol, amikor elhúz a feje mellett egy delfin-ivadék?

Madárlesre, könnyűbúvárkodásra, könnyed vonalvezetésre – és szabadidős csevegésre invitáljuk közönségünket a Nyitott szemmel beszélgető sorozat harmadik évadának utolsó, Ég alatt, víz alatt című estjén.

A Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) 2015. május 28-án, csütörtökön, 18 órától sorra kerülő est házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Mindenkit szeretettel várunk!
 

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz