Kórushangverseny Szamosújváron

Örvendetes, hogy Szamosújváron egyre gyakrabban szerveznek koncerteket a komolyzene kedvelőinek. Hosszan tartó szünet után az elmúlt időszakban több hasonló rendezvényre is sor került, méghozzá a nemrég teljesen felújított Víz utcai római katolikus (ferences) templomban.

A helyi zenekedvelők a hétvégi kórushangversenyen is zsúfolásig megtöltötték az 1748 és 1857 között épült Alkantarai Szent Péter-templomot. Január 22-én, vasárnap, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a Romániai Magyar Dalszövetség (RMK) és a szamosújvári római katolikus plébánia által szervezett hangversenyre a magyar kultúra napja alkalmából került sor. Csak dicsérni tudjuk a szervezőket, akik a három helyi énekkar mellett meghívtak egy kolozsvári és egy magyarfenesi kórust is. Ritkán adatik meg a helyi közönségnek, hogy egyszerre öt együttes fellépésének tapsolhat.

Mindazok, akik megtisztelték a rangos koncertet (köztük sok széki lakost is láttunk), igazán nem bánták meg, hogy feláldozták a hétvégét és a szokásos vasárnapi mise után maradtak a kétórás hangversenyre is. A hallgatóságot Küsmődi Attila plébános, Széman Péter EMKE-elnök és Tóth Guttman Emese RMD-elnök köszöntötte, majd Péter Éva egyetemi docens és Széman Emese Rózsa tartottak érdekes előadást Jagamas János népdalkutatóról, zeneszerzőről, valamint Kölcsey Ferencről, a Himnusz szerzőjéről.

Szémán Péter beszédében sikerként könyvelte el, hogy két év kihagyás után 2023-ban sikerült újból méltó módon megünnepelni a magyar kultúra napját, majd kiemelte az év jelentős évfordulóit, nem feledkezve meg a száz éve született Jagamas János népdalgyűjtőről, akinek sírja éppen a szamosújvári örmény katolikus temetőben található. Széman Péter azt is megemlítette, hogy a 200 éve írt Himnuszt a nép tette sajátjává és csak a rendszerváltás után vált nemzeti imánkká.

A fellépő kórusok közösen énekelték el A mérai csorgó című népdalt Molnár Árpád szamosújvári karnagy vezényletével. A folytatásban a meghívott kórusok egyéni fellépései következtek, amely nagy élményt jelentett a vidéki kisváros zenebarátainak. Vegyük sorrendbe a közreműködő csoportokat. Először is kiemeljük a helyi római és örmény katolikus kórus sikeres fellépését Molnár Árpád vezetésével. A kórus három művet adott elő Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Werner Alajos zeneszerzőktől. Következett a megyeszerte jól ismert magyarfenesi vegyeskar Fábián Apolka vezényletével. Különösen Szokolay Sándor Dicsérjed Istened, ó, én lelkem című zenedarabja tetszett a híveknek, akiknek először volt alkalma hallgatni a vegyes kart és a jövőben is visszavárják a vendégeket a régi Armenopolisba. Kellemes meglepetés volt a Téka Alapítvány Népzeneiskola diákjainak fellépése. A zenekar oktatója Szabó Bence, Miklósi Hunor és Szakács Kristóf, az egyéni népdalos diákok oktatója pedig Szabó Boglárka. A tékások mezőségi összeállítással rukkoltak elő Jagamas János gyűjtéséből. Ismét bebizonyosodott, Szamosújváron jó kezekben van a zenei utánpótlás, van, akire lehet számítani az elkövetkező esztendőkben.

Az ünnepi hangverseny fénypontja a kolozsvári Guttman Mihály pedagóguskórus szereplése volt Bedő Ágnes karnagy vezetésével. A kisvárosban jólismert énekkar ezúttal is kitett magáért, megtisztelve a magyar kultúra napját, amelyet a kórushangversenyen az utolsó pillanatban megjelenő helybeli Kemény Zsigmond iskola képviselői zártak Kis Juhász Vilmos zenetanár vezetésével. Csak annyit tudunk mondani, le a kalappal a huszonegytagú énekkar előtt, beugrásuk kellemes meglepetés volt. Feltétlenül ki kell emeljük Petrovics Tünde szólóját, akit orgonán Marton Vivien, hegedűn pedig Rus Emanuel kisért. A hangverseny végén Tóth Guttman Emese emléklapot nyújtott át Küsmődi Attila plébánosnak, az előadóknak és a résztvevő kórusok vezetőinek. A meghitt hangulatú hangverseny nemzeti imánk közös éneklésével zárult.

Szebb hétvégét nem is kívánhattak volna a szervezők a szamosújvári komolyzene híveinek, akik máskor is szívesen látják a római katolikus templomban bemutatkozó kórusokat.

Székely Csaba, Szabadság 2023. 01. 25.