Györkös Mányi Albert centenáriumi kiállítása a Megyeháza Galériában

Nyolcadik állomásához érkezett a Györkös Mányi Albert életművét bemutató kiállítás: a kolozsvári és sepsiszentgyörgyi tárlatok után tavaly év végén Székelyudvarhelyen láthatta a közönség a művész hagyatékából válogatott tárlatot, tegnap Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában nyílt kiállítás a kolozsvári alkotó festményeiből.


Kós Katalin, a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője ismertette a művész életútját                                    Fotó: László F. Csaba
 

Ferencz Angela, a Megyeháza Galériát működtető Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője a társszervező intézmények – a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa – eredményes együttműködését emelte ki; Lukács Bence Ákos konzul Györkös Mányi kapcsán a kultúra léleképítő, nemzetmegtartó szerepéről beszélt; majd Kós Katalin, a kolozsvári emlékház vezetője ismertette a művész életútját és vázolta az emlékház változatos, a művész emlékének őrzése, művészetének népszerűsítése érdekében kifejtett gazdag tevékenységét.

A kiállítás kurátora a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, Szebeni Zsuzsa. Tárlatnyitó beszédében mélyrehatóan elemezte Györkös Mányi Albert művészetét, bemutatott, pár, a kiállításon szereplő ikonikus képet. Mint mondta, nem szokványos vándorkiállítás a centenáriumi tárlat, ugyanis minden kiállítási helyszínen a kiállítótér adottságaihoz igazítják a válogatást.

Sarány István, Hargita Népe, 2023. január 19.