Tordaszentlászlóra, Györkös Mányi Albert szülőfalujába vándorol a Györkös 100 kiállítás

Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján Györkös 100 címmel egész éves kiállítás- és rendezvénysorozatot szervez a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és az EMKE Kolozsváron működő Györkös-emlékháza. A tárlatsorozat következő állomása Tordaszentlászló, Györkös Mányi Albert szülőfaluja – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a programsorozattal arra törekednek, hogy az alkotó teljes életművét művészettörténeti elemzések tükrében ismertessék meg, hogy jelenlévővé tegyék Györkös Mányi Albert világának népszerű és ismert alkotásait, bemutassák művészetének eddig ismeretlen árnyalatait és variációit.

Az emlékév nyitóeseményeként nagyszabású életmű-kiállításra került sor a kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában, ahonnan a kiállított képek egy része a Maros Megyei Múzeumba vándorolt tovább.

Az emlékév kiállítássorozatának harmadik állomása Tordaszentlászló, Györkös Mányi Albert szülőfaluja, művészetének egyik fő inspirációs forrása. A július 31-i, 11 órától kezdődő református istentiszteletet követően az egyházközség tanácstermében megnyíló tárlatra a festő szülőfaluja által ihletett alkotásokból válogattak a szervezők. Ezen festmények egyrészt az emlékházban őrzött hagyaték darabjai, másrészt magán-, illetve köztulajdonból származnak, és az emlékév kiállításaira ajánlották fel a tulajdonosok – olvasható a közleményben.

tordaszentlászlói rendezvényen felszólal Balázs Attila református lelkész, az esemény házigazdája, Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke, Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, a Györkös-hagyaték gondnoka, a Györkös 100 emlékév projektmenedzsere, valamint Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a Györkös 100 emlékév társszervezője, a kiállítás kurátora.

A tordaszentlászlói kiállítás megnyitóján is bemutatják az emlékév két kötetét: az Álomképek. Betekintés Györkös Mányi Albert életművébe című háromnyelvű, hatvan festménynek a László Miklós fotográfus által készített színes reprodukcióját tartalmazó katalógust – amelyet a kolozsvári megnyitóra állítottak össze –, valamint a Györkös Mányi Albert metszetei című albumot, amely a Polis Kiadó gondozásában jelent meg tavaly év végén. Mint írják, a könyvek bemutatása után levetítik az erre az alkalomra összeállított dokumentumfilmet is.

www.szabadsag.ro, 2022. július 29.