Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok – Jubileumi rendezvénysorozat

Színház, kóruselőadás, néptánc és hegyi túra: a hétvégén lezajlott Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok idén is színvonalas programot ajánlottak a bányavidéki magyarságnak. Az idei rendezvénysorozatot is közösen szervezték meg a bányavidéki magyarok, a petrozsényi Kutasi Csaba és a lupényi Benedekfi Dávid vezetésével, s a petrozsényiak és a lupényiak is szép számban látogattak el a másik településen zajló rendezvényre.

A huszonegyedik alkalommal szervezett Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok csütörtökön rajtolt a petrozsényi színházban. Kutasi Csaba, a petrozsényi RMDSZ elnöke és a rendezvénysorozat egyik fő szervezője és Széll Lőrincz, Hunyad megye Zsil-völgyi származású alprefektusa köszöntötték a szép számba egybegyűlt bányavidéki magyarokat, majd a Marosvásárhelyi Spektrum Színház társulata bemutatta a Függöny című darabot. A darab szép sikernek örvendett, a Zsil-völgyi magyarok is nagyra értékelik az anyanyelvű előadásokat.

Helytörténeti kirándulás

Pénteken a szabadban, nevezetesen a Lupényt körülvevő hegyekben folytatódtak a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok, ahol Benedekfi Dávid helyi RMDSZ-elnök és Bodó József nyugalmazott történelemtanár vezetésével ismét megszervezték a történelmi túrát Maderspach Viktor menekülésének nyomdokain.

Mivel a tizennyolcadik századig lakatlan, s később kőszénkitermelésre berendezkedő Zsil völgye nem kimondottan gazdag magyar (sem egyéb nemzetiségű) történelmi hagyatékokban és személyiségekben, a történelmi jellegű rendezvényeit a környék legjelentősebb hazafia, Maderspach Viktor (1875–1941) körül alakítják ki. Akárcsak német eredetű, de erősen magyar érzelmű családja többi tagja, Maderspach Viktor érdekes egyéniség volt, a boldog békeidőkben mérnökként tevékenykedett, és szenvedélyes vadász volt. A világháború azonban megváltoztatta életét, 1916-ban, amikor a román hadsereg hátba támadta a Monarchiát, és betört a Zsil völgyébe, kommandószerű önkéntes csapatot létesített saját költségén a szűkebb (bányavidék) és tágabb (Magyarország) hazája megvédésére a betolakodókkal szemben. Ezért az impériumváltás után az új román államhatalom el akarta fogni ügynökei révén, Maderspach Viktor azonban átlátott a cselszövésen, és gyalog menekült el a hegyvidéki ösvényeken. A nyolcórás gyalogtúra ezen menekülést idézte fel, s idén több, mint 40-en vettek részt rajta, majdnem kétszer annyian, mint az előző években. A végén a szervezők finom gulyással várták a helytörténeti kirándulás résztvevőit. 

EMKE-díj

Szombaton szintén Lupény volt a Zsil-völgyi Magyar Napok helyszíne, ahol a bányász kulturális központban néptánc- és kóruselőadásra került sor. Az előadások előtt Serfőző Levente, az EMKE alelnöke átadta az EMKE-díjat a Benedekfi Dávid által irányított Eben Haezer Alapítványnak. A díjat olyan egyesületeknek ítélik meg, melyek rendszeres és hosszan tartó munkával járulnak hozzá a magyarság szellemi és kulturális megerősödéséhez, hangsúlyozta a nagyszebeni illetőségű EMKE-alelnök. A székelyföldi Nyárádszeredáról kamaszkorában Lupényba került Benedekfi Dávid és az általa vezetett Eben Haezer 292 magyar rendezvényt szervezett a Zsil völgyében az ezredforduló óta, derült ki Antal Amália laudációjából. Benedekfi Dávid megtisztelőnek tartja a díjat, noha mindig is természetesnek tekintette a szórványmagyarság szolgálatában végzett munkát. A díjazás felemelő ünnepsége után Lucian Resmeriță helyi polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd a székelykeresztúri Kései Mákvirágok együttes néptáncelőadására került sor. A szombati program a sepsiszentgyörgyi művelődési központ Cantus Firmus vegyes kórusának Nemzeti fény című előadásával ért véget. Vasárnap délután a háromszéki vegyes kórus ismét fellépet a bányavidéki magyarok előtt, ezúttal a petrozsényi római katolikus templomban.

„Közösségünk apad, a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok színvonala viszont folyamatosan növekszik. Ha sikerül fenntartani a nívót, bizakodóan beszélhetünk a jövőről”, értékelte az idei rendezvénysorozatot Kutasi Csaba, a petrozsényi RMDSZ elnöke, a rendezvénysorozat egyik fő szervezője. Benedekfi Dávid, a rendezvény másik fő szervezője megköszönt minden segítséget, bárhonnan is jött, a rendezvénysorozatot ugyanis a lupényi Eben Haezer és a petrozsényi Carbo Gremium egyesületek, a Communitas Alapítvány, a Hunyad megyei, valamint a Zsil-völgyi helyi RMDSZ-szervezetek támogatták, akárcsak a lupényi önkormányzat. A Zsil-völgyi Magyar Napok idén is színvonalasak voltak, sőt, nem hivatalos ráadás is lesz a következő hétvégén. Pénteken, június 17-én este 7 órától a petrozsényi színházban a Marosvásárhelyi Spektrum Színház és a Maros Művészegyüttes közös produkciójában mutatják be Tamási Áron Boldog nyárfalevél című előadását, szombaton este 7 órától pedig a petrozsényi Caritas Házban kerül sor Maderspach Kinga Egy Zsil-völgyi földesúr című, őséről, Maderspach Viktorról szóló könyvének a bemutatójára.

Chirmiciu András, www.nyugatijelen.com, 2022. június 14.