A májusi Várad tartalmából

Megannyi érdekes olvasmány található a Várad folyóirat májusi lapszámában is. A tartalomból: Ezerarcú erdélyi festészet – a Böhm-gyűjteményből nyílt kiállítás a nagyváradi római katolikus püspöki palotában, Tóth Hajnal összeállítása. Átadták az EMKE díjait. Tárgyiasult barátság Érbogyoszlón – Házavatóval ünnepelték a 3o éves francia kapcsolatot, D. Mészáros Elek tudósítása. Kilencszáz év hit és kultúra – Fejes Rudolf Anzelm nagyváradi premontrei apáttal Molnár Judit beszélgetett. Könyvtárban verseltek a költészet napján – Majoros Enikő könyvtáros beszámolója. Az Irodalom rovatban: Tóth Ágnestől kisrégnyrészlet, Czilli Aranka versei, Tóth Hajnal rövidprózája. A beteg kutya – Kerekes István fotóművész fotográfiája és története a (Fény)képes krónikában. A História rovatban: Nagyvárad helyett Szabadság – Egy napilap kényszerű névváltoztatásáról Farkas László írt; Szent Flórián lovagjai (1.) – Adalékok a nagyváradi Mezey család történetéhez, Tavaszi Hajnal összeállítása. A szatirikus próféta – a hónap zeneszerzője Erik Satie, Tóth Gábor írása. Világversenyeken küzdenek a Dávid fiúk – a berettyóújfalui karatézó fivéreket Kocsis Csaba mutatja be. Rátalálnak a jó dolgok – Dávid Gabriellával, a Vasile Goldiş Egyetem margittai részlegének vezetőjével Dérer Ferenc beszélgetett. Ha szót értünk, értük is szólunk – Molnár Judit tiszta beszédre ösztönöz jegyzetében.

A Várad folyóirat megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, továbbá Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben. Újdonság, hogy mindemellett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz tartozó kulturális intézetekben (például a Darvas-La Roche-házban, a Teleki és Kossuth utcai zsinagógákban működő múzeumokban, a városháza tornyában) is kapható most már a lap.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét. További részletek és tudnivalók a varad.ro honlapon találhatók.

www.erdon.ro, 2022. május 23.