Kiállítás nyílt a TEG-ben

Törő Enikő

Új kiállítást nyitottak meg szombat délután a nagyváradi Tibor Ernő Galériában, valamint a galéria művészeti vezetője átvette az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) díszoklevelét is.

A Festum Varadinum keretében megszervezett kettős eseményen felszólalt Biró Rozália parlamenti képviselő és Meleg Vilmos színművész, akik főként a Tibor Ernő Galéria közösségének állhatatos munkáját méltatták, valamint a közösségépítő tevékenységüket. Ezután dr. Fleisz János, az EMKE partiumi régiójának alelnöke átadta Csathó Töhötömnek, a galéria művészeti vezetőjének az EMKE díszoklevelét, melyet az elmúlt évek, de kiváltképp az elmúlt két év aktív tevékenysége miatt ítéltek a galéria számára, a folyamatosság és az elkötelezettség jegyében. Csathó Töhötöm a díjat felajánlotta a galériának, az előző vezetőknek, a közösségnek és mindenkinek, aki hozzájárul a galéria működéséhez. 

Az ünnepi alkalmon megnyitották Ézsiás Gyöngyike „Színek zengése! Fények zúgása!” című egyéni festészeti tárlatát. Ő maga úgy vallja, hogy a festményeken megmutatja a színeket, a fényeket, a formákat, a lendületet, a láthatót és a láthatatlant, az érzéseket, az érzelmeket, a képzeletet, a rezdülésnyi valóságot, a vágyakat és a szenvedélyt. Hozzátette, nem kellenek szavak, a képek kell beszéljenek helyette a sajátságos nyelvükön. Ézsiás Gyöngyike egyébként 2019 óta állít ki, több csoportos és egyéni tárlata volt már Esztergomban, Jászfényszarun, Jászberényben és Budapesten, hamarosan pedig Nagybarcán és Debrecenben állít ki. A tárlatot a Tibor Ernő Galéria és a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezte. 

www.erdon.ro, 2022. május 23.