Expoziția Györkös 100 – expoziție de pictură organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Albert Györkös Mányi
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Casa Memorială Györkös Mányi Albert a Asociației Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, în colaborare cu Institutul Liszt Sfântu Gheorghe, vă invită la vernisajul expoziției aniversare de 100 de ani de la nașterea lui Györkös Mányi Albert.
Albert Györkös Mányi s-a născut în 1922 la Săvădisla. Chiar dacă și-a petrecut majoritatea vieții la Cluj – după cum spune proverbul că toate drumurile duc la Roma –, pentru el toate drumurile duceau spre satul natal, atât în gândire, cât și în creație. Conștiința, determinarea și consecvența sa în pictură sunt surprinzătoare, luând în considerare faptul că era muzician de formație, a fost profesor la Liceul de Muzică și a intrat în contact direct cu artele vizuale relativ târziu, numai în anii 1960.
Ca pictor, era obsedat de subiectele sale, revenind la ele din nou și din nou, reluându-le de nenumărate ori. După pensionarea sa, din 1982, interesul său s-a orientat exclusiv spre creație, citind, plimbându-se și gândindu-se în permanență la îmbunătățirea și șlefuirea talentului său prin pictură, captând esența lumii sale în modul cel mai potrivit cu mijloacele sale picturale (uneori grafice) aparte.
În ce constă lumea lui Györkös? Într-adevăr, căsuțele cu „acoperișuri de cușmă” din copilărie – după cum le numea el –, peisajele înghețate de iarnă și nopțile întunecate, copacii subțiri care se întrepătrund, animalele, bivolii și caprele care trăiesc alături de oameni, tradițiile din Țara Călatei, costumele populare și muzica sunt elementele tipice limbajului său vizual. Însă pictura lui Albert Györkös Mányi este mai mult decât totalul acestei simboluri ușor de descifrat. Lucrările sale sunt imagini ale unei experiențe unice a lumii. Într-adevăr ele sunt de basm, dar în cazul lui nu este vorba de o înfrumusețare, de o nostalgie, de o glazură superficială, fiind o interpretare ulterioară sau fantezistă, ci de o amprentă a unei experiențe reale, personale asupra lumii de basm. Arta lui este un angajament și un dialog intens cu mediul înconjurător, o interogare constantă a lucrurilor evidente, a modului în care trăim, a ceea ce ne interesează, a lucrurilor cu care suntem în contact și a ceea ce reprezintă acest contact.
Expoziția este însoțită de un catalog trilingv, care, pe lângă prefața lui Katalin Kós, conține textul curatorial al lui Ágota Ladó, textul analitic al lui Zsuzsanna Szebeni și aproximativ 60 de reproduceri din lucrările expuse în expoziție.
Expoziția Györkös 100 rămane deschisă spre vizitare până în data de 17 aprilie 2022.
Program de vizitare: 10.00 – 17.00