Györkös 100: együtt van jelen az idill és az idill megbomlásának veszélye is

100 éve született Györkös Mányi Albert zenetanár-képzőművész. Györkös 100 címmel az ő festményeiből nyílt tárlat a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

Györkös Mányi Albert Tordaszentlászlón nőtt fel, nehéz körülmények között. Folyton kiújuló csonttébécéje miatt gyakran szorult kórházi kezelésre, ezért tanulmányait is késéssel fejezte be. Klarinéttanár lett a kolozsvári Zeneművészeti Középiskolában. Felesége, Jakab Ilona festőművész biztatására 40 éves korában ecsetet ragadott, és attól kezdve minden energiáját a képzőművészet tanulmányozására, saját hangjának megtalálására fordította.

1985-ben új műteremlakást kaptak a Majális/Republicii utca 5-ös szám alatt, a következő 5 év rendkívül termékeny és boldog időszaka volt életének. Jakab Ilona 1990-ben elhunyt, 3 évvel később a betegségtől és haláltól való félelem miatt Györkös Mányi Albert saját kezével vetett véget életének. Műtermét és életművét az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületre hagyta.

A Majális utcai ingatlanban jelenleg is a Györkös Mányi Albert Emlékház működik, számos zenei, képzőművészeti és irodalmi eseménynek ad otthont. 169 festményt, 104 fametszetet és dúcot, számos grafikát és tanulmányt gondoz, rendszeresen felhíva a közönség figyelmét Györkös Mányi Albert egyediségére.

A centenárium alkalmából idén többször is szerveznek Györkös Mányi Albert életművéhez kapcsolódó eseményeket. Múlt szerdán nyílt meg és április 17-ig látogatható a Györkös 100 című tárlat a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

Gergely Zsuzsa összeállítása itt hallgatható meg.
 

kolozsvariradio.ro, 2022. március 29.