Bevezetés Györkös Mányi Albert világába

A kolozsvári Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban megnyitott tárlattal kezdődött el szerdán, március 23-án a Györkös Mányi Albert-emlékév, amelynek rendezvényei az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szervezésében, a festő születésének 100. évfordulója jegyében zajlanak. Az Álomképek. Bevezetés Györkös Mányi Albert életművébe című tárlatra rendkívül sokan voltak kíváncsiak, a kilenc emeleti teremben berendezett kiállításról Ladó Ágota művészettörténész, szakkurátor beszélt az egybegyűlteknek. „A kiállítás részben személyes tapasztalatból, személyes élményből is született: egészen sokáig nem sikerült közel kerülnöm ehhez a györkösi világhoz, amiről olyan nagyon sokszor szó esik. Éppen ezért lett ez a tárlat bevezetés ebbe a világba. Statikus képekkel kezdődik, és lassan-lassan töltődik fel ez a világ állati, később emberi szereplőkkel.” A kurátor ugyanakkor az erre az alkalomra megjelent, háromnyelvű katalógust is a hallgatóság figyelmébe ajánlotta. A László Miklós reprodukcióit tartalmazó katalógus szövegét a kiállítás rendezői jegyzik: Ladó Ágota, továbbá Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója és Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője.


Mile Lajos főkonzul, az esemény egyik felszólalója

A megnyitón a Györkös-emlékév rendezvényeiben együttműködő intézmények képviselői is felszólaltak. A házigazda múzeum részéről Lucian Nastasă Kovacs igazgató köszöntött mindenkit, és jelentette be a felszólalókat: Mile Lajos főkonzult, Vákár Istvánt, a megyei tanács alelnökét, Széman Péter EMKE-elnököt és a kiállítás kurátorait.


A kiállítás szervezői (balról jobbra): Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője,
a Györkös-hagyaték gondnoka; Ladó Ágota művészettörténész, a kiállítás szakkurátora;
Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a kiállítás társkurátora, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője. Kép: Tóth Orsolya

Az emlékházban őrzött Györkös Mányi-hagyaték darabjain kívül az április 17-ig megtekinthető életműkiállításon magángyűjteményekből származó festmények is helyet kaptak. Az emlékház falai azonban – ahol számos Györkös-alkotás állandóan megtekinthető – nem maradnak üresen ezekben a hetekben. Csütörtökön, március 24-én nyílt meg újra a művész fametszeteiből és fadúcaiból készült kiállítás, amely 2020-ban Forró Ágnes művészettörténész szakkurátor közreműködésével készült. A csütörtöki esemény apropóját tulajdonképpen könyvbemutató szolgáltatta, a Polis Könyvkiadó gondozásában megjelent Györkös Mányi Albert metszetei című albumot Szebeni Zsuzsa, valamint Dáné Tibor Kálmán, lapunk volt főszerkesztője és Kós Katalin kötetlen hangulatú beszélgetés keretében ismertették. 


A tárlat statikus képekkel keződik, és lassan-lassan töltődik fel szereplőkkel


Sok látogatót vonzott a Györkös Mányi Albert festői világát bemutató nagyszabású tárlat. Egyed Ákos történész és Tóth Guttman Emese, a Romániai Magyar
Dalosszövetség elnöke. Kép: Demeter Zsuzsanna

 

Rostás-Péter Emese, muvelodes.net, 2022. március 25.