A festő-zenetanár egyszerre komor és mesés világába kalauzol a Györkös 100 emlékév kolozsvári nyitókiállítása

A száz éve született Györkös Mányi Albert festőművész, zenetár munkássága előtt tiszteleg az az emlékév, amelyet szerdán kiállításmegnyitóval indítottak el a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum termeiben.

A Kolozsvári Szépművészeti Múzeum impozáns termeiben berendezett nagyszabású kiállítás nyitotta meg Györkös 100 elnevezésű emlékévet, mely a Tordaszentlászlón született festőművész, zenetár, Györkös Mányi Albert munkássága előtt tiszteleg. A kolozsvári Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Györkös Mányi Albert Emlékháza Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának fővédnökségével, valamint a Liszt Intézet Sepsiszentgyörggyel közösen szervezte a tárlatot, amelynek megnyitója sokakat vonzott a kincses város barokk palotájába szerda délután.

A 2022-es év Györkös Mányi Albert emlékév, a festőművész, zenetanár születésének centenáriuma apropóján események, megemlékezések és kiállítások sorozata állít emléket neki, mutatja be alkotásait, személyét. A több helyszínen megvalósuló rendezvénysorozat első állomása a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palota volt, ahol kiállításmegnyitót, illetve az Álomképek című katalógus bemutatóját tartották.

Az esemény házigazdája Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum igazgatója volt, aki kiemelte, mekkora öröm hosszú kihagyás után, végre egy olyan megnyitón állni, ahol tömeg sereglett össze megcsodálni a kiállított munkákat.

Mile Lajos főkonzul a művész végrendeletét idézte, rámutatva, hogy a Györkös Mányi Albert Emlékház létezése, tevékenysége eleget tesz annak, amire a művész vágyott, hagyatékát szakszerűen kezelik és bekapcsolták, bekapcsolják a szellemi körforgásba.

Kiemelte, Györkös Mányi életében a zene és a festészet illeszkedtek egymáshoz, és mint oly sok nagy művész esetében, alkotói tevékenységében fontos szerepe volt a múzsának: feleségének, a festő Jakab Ilonának.

Vákár István, a Kolozs megyei tanács RMDSZ-es alelnöke hangsúlyozta, a Györkös Mányi Albert Emlékház tulajdonképpen egy „magyar ház Kolozsváron, amely megmutatja az értékeinket, és azt árasztja, hogy a mi kultúránk igenis itt van, és túlél, hogy a kultúra és a művészet által mi is túl tudunk élni bármit”.

Széman Péter, az EMKE elnöke Györkös mecénási tevékenységét méltatta, illetve szerepét az egyesület történetében, hiszen végrendeletében tulajdonképpen elsőként megalapozta az egyesület vagyonát, illetve a Györkös Mányi Albert Emlékház épülete adott hivatalos székhelyet, címet az EMKÉ-nek és sok más civil szervezetnek a kilencvenes években. Kós Katalin, az emlékház vezetője és programszervezője, a Györkös-hagyaték kezelője örömét fejezete ki, hogy a kiállítás, illetve az egész rendezvénysorozat létrejöhetett.

Ladó Ágota művészettörténész, a kiállítások szakkurátora arról beszélt, hogy a tárlat megrendezése közelebb vitte őt Györkös Mányi művészetéhez, világához, amihez sokáig nem tudott közel kerülni. Részletezte a kiállítás mögötti koncepciót, azt ahogyan a Bánffy-palota láncszerűen felfűzött termeiben haladva, a nagyon statikus képektől eljutunk azokig a képekig, ahol állatokkal, majd emberekkel töltődik fel a festő sajátos világa, majd az olyan képekig, ahol a harsány színek uralkodnak, végül pedig szép lassan kilépünk a györkösi világból.

A művészettörténész hangsúlyozta, a katalógus, mely erre a kiállításra készült, látványos vezető lehet a kiállítás megtekintésében.

Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a kiállítás társkurátora, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője Németh Lajos művészettörténészt idézte: „saját művészi látásán átszűrt világot jelenít meg, amely egyszerre hordozza magában a múlt nagy tradícióját és a művészi egyéniség közlési vágyát, egyéni rejtjeleit. Komor, szigorú művészet ez, a múlt és jelen metszőpontján születő tiszta képlet. Nem elég megnézni, együtt kell élni vele”.

A rendezvénysorozat csütörtökön a tervek szerint Györkös Emlékházban a Polis Könyvkiadó gondozásában 2021-ben megjelent, Györkös Mányi Albert metszetei című album bemutatásával, kiállítással folytatódik. A kiállítás április végén a Maros Megyei Múzeumba vándorol, majd a sepsiszentgyörgyi közösség ismerkedhet meg a festő képeivel az Erdélyi Művészeti Központ és az Árkosi Művelődési Központ jóvoltából, onnan pedig az Erdővidék Múzeumába utaznak tovább a képek. Györkös Mányi Albert május 27-i halálának évfordulóján, illetve július 17-én, születésnapjának előestéjén is tartanak megemlékezést, majd pedig a Kolozsvári Magyar Napok keretében is.

Tóth Gödri Iringó, www.kronikaonline.ro, 2022. március 24.