Fenntartható életmód nagyvárosi környezetben: a zöld életvitelt népszerűsíti az EMKISZ kezdeményezése Kolozsváron

A hulladékmentes, fenntartható életmódot népszerűsíti a Nekünk ZÖLD! kolozsvári kezdeményezés. A Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete projektjének foglalkozásai a nagyvárosban élő fiatal korosztály számára mutatnak irányt a környezettudatos életmódot illetően – mondta el a Krónikának Tamás Csilla ötletgazda.

Nagyvárosi környezetben élők számára nyújt segítséget a környezettudatos, hulladékmentes életmód kialakításához a Nekünk ZÖLD! kezdeményezés. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezetének (EMKISZ)kolozsvári foglalkozásain olyan praktikákat, ötleteket ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyekkel többet tehetünk környezetünk megóvásáért – mondta el a lapunknak Tamás Csilla, az EMKISZ elnöke, a projekt egyik ötletgazdája. Hozzátette, meglátásuk szerint a környezetvédelem, a fenntartható életmód problémáját egyre inkább sajátjának érzi a fiatal korosztály, ezért is illeszkednek a Nekünk ZÖLD! kezdeményezés programjai az ifjúsági szervezet profiljába.

A projekt alapötlete 2018-ban született, az alapító csapat tagjai Pásztor Ágnes, Tamás Csilla azóta is felelnek a programokért, illetve később Gergely Noémi és Takács Júlia is bekapcsolódott az akcióba. Az ötletgazda elmondta, a koronavírus-járvány idején kevés programot szerveztek, nem tartottak eseményeket virtuális térben, ugyanis fontosnak tartják a személyes találkozást és műhelymunkát, hogy az érdeklődők ne csak elméleti szinten tanuljanak a fenntartható életmódról.

„Épp az a lényege a programjainknak, hogy ha például komposztálni akarunk, a résztvevők a gyakorlatban megnézik, kipróbálják mekkorára kell szabdalni a fadarabokat, vagy megfigyelik hogyan kell összerakni a komposztládát, és miként kell beletenni a kukacokat. Amikor természetes alapanyagú kencéket, illatszereket, tisztítószereket készítünk, akkor is azt tartjuk szem előtt, hogy mindenki kipróbálhassa, megtapasztalhassa, aztán haza is vihesse azt, amit elkészített” – hangsúlyozta Tamás Csilla.

Természetbarát utak nagyvárosban élő fiataloknak

Az ötletgazda kifejtette, elsősorban a nagyvárosban élő fiatalok számára szerveznek programokat. Meggyőződésük, hogy teljesen másképp kell gondolkozni a környezetvédelemmel kapcsolatban egy nagyvárosban, mint akár egy kisebb településen vagy falun. Nagyvárosban más módon jutnak hozzá az emberek az alapanyagokhoz, mint vidéken, ezenkívül kevesebb lehetőségük van a komposztálásra, újrahasznosításra.

A programok tematikáját a közönség igényeihez igazítják, és ez alapján keresnek szakembereket egy-egy műhelymunka levezetéséhez.

„A legelső műhelyünk a városi komposztálásról szólt, melyet többször is megismételtünk. Nagy népszerűségnek örvendett, mert sokakat érdekelt, mit lehet tenni ahhoz, hogy az a rengeteg hulladék, ami termelődik, ne a kukában landoljon. A természetes tisztítószerek, kozmetikumok témája is népszerű, mert sok embert érdekel, hogy tudnak gyerekbarát módon mosni, milyen eszközöket használhatnak, hogy a lehető legkevesebb vegyszer kerüljön a bőrükre” – fejtette ki az ötletgazda. Kitért arra is, hogy a legtöbben a 25–40 év közötti korosztályból érdeklődnek a programjaik iránt, ugyanis ezek a fiatalok elérkeztek életük azon szakaszába, amikor saját háztartást kezdenek vezetni, családot alapítanak.

Ezenkívül néha gyerekek és idősebbek is részt vesznek a foglalkozásokon. Ennek egyik oka, hogy a gyerek vagy unoka az iskolából olyan igényekkel megy haza, hogy kevesebb műanyagba csomagolt alapanyagot vegyenek, esetleg komposztáljanak. Ezenkívül szerveznek az újrahasznosításhoz kapcsolódó műhelyeket is, ilyen volt például karácsony előtt fenyőfadíszek készítése kidobásra ítélt anyagokból. „Ez megint egy olyan téma, ami az idősebb korosztályt is érdekli, mert sokaknak van olyan emlékük, hogy gyerekkorukban csináltak hasonló díszeket a szüleikkel, és inkább nosztalgiázni tértek be” – jegyezte meg az ötletgazda.

Környezettudatos életmód lépésről lépésre

Tamás Csilla kifejtette, nagy hibának tartja, hogy létezik egyfajta nyomás a környezettudatos életmóddal kapcsolatban, hogy mindent azonnal tökéletesen kell csinálnunk. A városi környezetben élők számára sok esetben kivitelezhetetlen, hogy ne használjanak műanyagot, illetve ez olyan szintű erőfeszítést igényel, ami nem biztos, hogy szükséges és célravezető.

„Persze nem azt mondom, hogy nincs olyan személy, aki ezt nem tudja megcsinálni, azonban nem lehet elvárni, hogy mindenki teljesen átálljon az úgynevezett zero waste (nulla hulladék) életmódra. Mert ezzel azokat, akiknek nem jön össze elsőre – és a legtöbbüknek nem jön össze egyből – eltántorítunk attól, hogy tovább próbálkozzanak” – hívta fel a figyelmet az EMKISZ elnöke. Hozzátette, a Nekünk ZÖLD! projekt üzenete az, hogy nem az a fontos, hogy minden tökéletesen legyen komposztálva, vagy hogy többé ne használjunk bolti tusfürdőt vagy szappant. Azt szeretnék népszerűsíteni, hogy találjunk olyan utakat és módokat, amelyekkel csökkenteni tudjuk az általunk termelt hulladékmennyiséget.

Simó Helga, www.kronikaonline.ro, 2022. március 14.