Másik világ

Táncos, zenés beszélgetés a csángó magyarokról

A marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Pro Folk Dance Egyesület és a Maros Művészegyüttes közös szervezésében a gyimesi, moldvai és barcasági csángó magyarok életét, hagyományait, szokásait ismerhették meg a jelenlévők február 23-án a Maros Művészegyüttes székházában. 

Az esemény a Marx József Fotóklub Csángó világ című kiállításával kezdődött, majd Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója és az előadás szerkesztője köszöntötte a jelenlévőket. Az intézményvezető beszélt a marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület gazdag tevékenységéről és jövőbeli terveiről. 

A műsor Sára Ferenc Martin György-díjas néprajzkutató, koreográfus előadásával folytatódott, amit a csángó magyarok táncai, népdalai, népzenéi egészítettek ki. A színes előadást fotógyűjtemény, népviselet- és hangszerbemutató gazdagította. Az előadáson fellépett a gyimesközéploki Virics együttes, az Öves együttes, Kásler Magda, Varró Huba és táncosai, a Napsugár Néptáncegyüttes és a Maros Művészegyüttes.

www.e-nepujsag.ro, 2022. február 25.