Farsang nálunk

Farsang nálunk
Szóban, képben, táncban

2022. február 25.-én 18 órától a Teleki Oktatási Központban, Szovátán szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Farsang nálunk című eseményre.

Farsangi hagyományokat megörökítő fotókiállítással, könyvbemutatókkal majd farsangi szokásokat bemutató, vidám táncos műsorral készül közös szervezésben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Maros Művészegyüttes, a Napsugár Táncegyüttes, a Marx József Fotóklub és a Teleki Oktatási Központ.
Az eseményen megtekinthetik Barabási Attila Csaba és Bálint Zsigmond Farsangi játékok című fotókiállítását. Ebben az összeállításban 1982-tól napjainkig idézik fel az alsósófalvi és kibédi farsangi szokásokat. Bálint Zsigmond fotóművész, a Marosvásárhelyi Marx József Fotóklub tagja a '70-es évek elejétől rendszeresen fényképezte az erdélyi falvak tárgyi és szellemi néprajzát, a rendszerváltást követően pedig a változó falvak mindennapjait, a ’80-as és a ’90-es években, majd 2010-ben Kibéden fotózta a farsangi szokásokat. Barabási Attila Csabát a Maros Művészegyüttes igazgatóját, illetve a Marx József Fotóklub tagját kibédiként megihlette szülőfaluja szokásvilága. Szerencsés dolognak találja, hogy részt vehetett a farsangtemetéseken. Ő maga lassan húsz éve fotózik Kibéden is, és most jött rá, hogy az ő alkotásai is dokumentumértékűekké váltak, hisz azóta emberek haltak meg, a falu megváltozott, fejlődött, és nemcsak házak, épületek tűntek el, hanem a sáros utcák is a hozzájuk tartozó tehéncsordák és libák képével.
A fotókiállítás megnyitója után Barabás László és Bálint Zsigmond ,,Összenéztünk, értettük egymást’’, illetve Barabás László ,,Szikonyország eltűnőben?’’ című könyveinek bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. Az erdélyi magyarság falusi népi közösségének múlt századi népszokásvilágát, szokáskultúráját vizsgálja az ,,Összenéztünk, értettük egymást’’ című könyv. A parajdi származású Barabás László néprajzkutató Szikonyország eltűnőben? című könyve pedig a sóvidéki írásaiból, közléseiből válogatott terjedelmes kézirat. A könyveket méltatja Barabási Attila Csaba.
Az est folyamán a Napsugár Táncegyüttes Pál utcai fonóban című új előadásából láthatnak részleteket. Az esemény házigazdája Bíró Zsolt a Teleki Oktatási Központ igazgatója.

www.folkradio.hu, 2022. február 25.