A nagyrahivatott — film Bakócz Tamásról

Bakócz Tamás érsekről, a mindmáig egyedüli magyar pápajelöltről szóló történelmi dráma filmadaptációját mutatja be az Esztergomi Várszínház Szatmár megyében.

Tóth-Máthé Miklós történelmi drámájának filmváltozata új megvilágításba helyezi Bakócz Tamás és Dózsa György 1514-es szerepét, hűen idézve a kort és a történelmi helyzetet, mely hosszú időre meghatározta a Kárpát-medencében élő magyarság történetét. Február 8-án, kedden az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Szatmári Római Katolikus Püspökség és az Erdődi Petőfi Kör jóvoltából két helyszínen vetítik le a filmet.

Kedden 17 órától a püspökség díszterme látja vendégül az esztergomiakat, 19.30 órától pedig Erdődön az Erdődi Petőfi Kör vendégei lesznek a település nemrég átadott művelődési házában. A nagyrahivatott című történelmi dráma főszerepét a vetítésen jelen lévő Horányi László színművész, az Esztergomi Várszínház művészeti vezetője alakítja. A két filmvetítés élményét színesíti és gazdagítja ft. dr. Török Csaba, az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyház plébániai kormányzója és egyben a Főszékesegyház Kincstára igazgatójának rövid előadása, valamint a vendégeket kísérő Meleg Vilmos nagyváradi színművész szavalata.

A filmvetítés és találkozó mindkét helyén a résztvevőktől a világjárvánnyal kapcsolatos előírások maradéktalan betartását kérik a szervezők: a maszk viselése és a távolságtartás, valamint az oltási bizonyítvány felmutatása kötelező.

A Szatmárnémeti Római Katolikus Püspöki Palota Díszterében a járványhelyzet miatt a helyek száma korlátozott. Épp ezért előzetes regisztrációra kérik a szatmári vetítés iránt érdeklődőket. Február 3-a és 7-e között telefonon jelezhetik részvételi szándékukat délutánonként 17 és 19 óra között  a 077 104 2700 – as telefonszámon.

E. Gy., www.frissujsag.ro, 2022. február 3.