A Don-kanyarban elesettekre emlékeztek

Azokra az elesettekre, eltűntekre, illetve túlélőkre emlékeztek szerdán este Marosvásárhelyen a katolikus temetőben álló Don-kanyari emlékműnél, akik távol hazájuktól, mínusz 40–50 fokos fagyban meneteltek megfelelő öltözék és fegyver nélkül, és akikről hosszú évtizedekig beszélni sem lehetett.

A Don-kanyari offenzíva 79. évfordulóján, január 12-én az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Maros megyei szervezete és a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport szervezésében rövid megemlékezést tartottak a szokásos helyen, a temető bejáratánál 2005-ben felállított emlékműnél.

Ábrám Zoltán, az EMKE alelnöke arról a veszteségről beszélt, ami szinte minden magyar családot érintett, amely a számadatok szempontjából mennyiségi veszteséget jelentett, de még annál is szomorúbb, hogy ötven évig hallgatni kellett róla. Ahogy fogalmazott, most már elindult a megemlékezések folyamata, Marosvásárhelyen húsz éve alakult egy emlékbizottság, amelynek kezdeményezésére minden január 12-én megemlékezést tartanak, illetve 2005-ben emlékművet állítottak, ahol koszorút helyeznek el és gyertyát gyújtanak a hősök emlékére.

Jövőre, a doni offenzíva 80. évfordulójára nagyobb megemlékezést szeretnének szervezni, kiállítással, konferenciával, a korábbi években megszervezett emléktúra felelevenítésével – mondta Ábrám Zoltán, aki után Benkő József történész beszélt, majd Benkő Mihály református lelkipásztor mondott áldást. A koszorúzást és gyertyagyújtást követően a magyar és székely himnuszok eléneklésével ért véget a megemlékezés.

Emlékezéstörténet

Az EMKE szervezésében 2003-ban emlékeztek meg első alkalommal a Don-kanyari áldozatokra, akkor sikerült még hét túlélőt is felkutatni, akik közül ma már senki nincs életben. Abban az évben kezdeményezték a római katolikus temetőben az emlékműállítást is. 2005 óta Bocskai Vince alkotásánál minden évben megemlékeztek az 1943. januári tragikus eseményekre, néhány alkalommal emléktúrát is szerveztek, hogy jobban megértsék azt, amit a Szovjetunió területén, mínusz 40–50 fokos fagyban átéltek a magyar katonák.

Antal Erika, www.szekelyhon.ro, 2022. január 12.