Petőfire emlékeztek az új év első napján Marosvásárhelyen

Születésének 199. évfordulóján Petőfi Sándorra emlékeztek Marosvásárhelyen, a költő Kossuth- és Arany János utcák találkozásánál álló parkban levő szobránál.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete 2000. decemberében állította fel a Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész által alkotott szobrot, amely előtt 2002. január 1. óta minden évben a költőre emlékeznek, aki utolsó előtti éjszakáját Marosvásárhelyen töltötte.

A megemlékezés a tavaly a járvány miatt elmaradt, az idén azonban, ahogy Ábrám Zoltán, az EMKE alelnöke fogalmazott, hogy „a költő visszatért és a marosvásárhelyiek is visszatértek hozzá”, hogy a húsz évvel ezelőtt kezdődött hagyományt folytassák és tovább éltessék.

A január 1-jei megemlékezésen Ábrám Zoltán Petőfi Sándor szellemiségéről beszélt, arról, hogy miért fontos évről évre felidézni a költő emlékét. Azt követően Benkő Timea evangélikus-lutheránus lelkész mondott áldást és osztotta meg gondolatait az evangélikusnak keresztelt Petőfi Sándor kapcsán. A magyar és a székely himnusz eléneklésével, koszorúzással ért véget a megemlékezés.

Ahogy Ábrám Zoltán is felhívta rá a figyelmet, a Magyar Országgyűlés Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, valamint a méltó megemlékezések megszervezésének biztosítása céljából a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította.

Az emlékév egyik célja, hogy a nemzettudat, a nemzeti összetartozás erősödjön, és azt szeretnék, ha az évforduló alkalmat adna arra is, hogy a magyar irodalmat és ezen keresztül a magyar kultúrát megmutathatnák a világnak. 

Az EMKE alelnöke a Székelyhonnak kifejtette, a világszabadság nagy költőjének alakja a marosvásárhelyi magyarság szívében is elevenen él, az emlékét az utókor kegyelettel őrzi. „Marosvásárhely közössége méltóképpen adóz az élete utolsó előtti éjszakáját városunkban töltő Petőfi Sándor emlékének. A Görög-házon elhelyezett emléktábla után halálának százötvenedik évfordulóján a közeli Teleki-házra került Petőfi-dombormű. A harmadik emlékjel a költő 2000. december 16-án felavatott egész alakos bronzszobra, amely alkalmat ad a születése napján, valamint a nemzeti ünnepen sorra kerülő ünnepségek megtartására” – sorolta a közművelődési egyesület elnöke.

Antal Erika, www.szekelyhon.ro, 2022. január 1.