Illusztrációkban, könyvtervezésben gazdag életmű – látogatóban Unipan Helgánál

Életéről, munkásságáról beszélgettünk Unipan Helga grafikusművésszel, a Polis Kiadó könyvtervezőjével, aki áprilisban az EMKE Szolnay Sándor-díját vehette át.

„Unipan Helgát kedves és szigorú emberként ismerem immár 20 éve” – kezdte méltatását Székely Sebestyén György művészettörténész, a Quadro Galéria vezetője az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei gáláján. Mint mondta, kapcsolatuk főleg a kiállítás-megnyitók rövid beszélgetéseire szorítkozik, ám ezek is elegendőek ahhoz, hogy felvillantsák ennek az elegáns, szikár, fehérhajú nőnek a karakterét.

Hozzáfűzte: „találkozásainkat emlékezetessé tették Helga kópésan beszúrt ironikus megjegyzései – a művészről, a kiállításról, a kiállítás-szervezőkről. Emberi melegségét tőmondatos segítőkészségében fejezi ki; kezdő művészettörténészként sokszor bátorított, bármiféle érdek nélkül, s nem egyszer velősen kritizált is, ha arra volt szükség, de ugyancsak a támogatás szándékával. Szilárd értékrendjének köszönhetően ízlése és meglátásai határozottak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki jó illusztrátor és karikaturista legyen.”

Ebbe az eseményekben és könyvekben gazdag életműbe igyekeztünk betekinteni, amikor néhány hete meglátogattuk Unipan Helgát.

Szívesen rajzolok a gyerekeknek. Elképzelem, ahogy aztán nézegetik az illusztrációkat, és keresik, hogy mi van pluszban: egy kicsi egér elbújva egy levél alatt, vagy egy cica valamelyik sarokban; ezeket felfedezik, és örülnek nekik. Ezért sem hagytam a Napsugárt.

Napsugaras tevékenységéről, szabadúszó évtizedekről és a Polis Kiadó iránti elköteleződéséről is mesélt. Összeállításunk meghallgatható a lejátszóra kattintva.

Szerkesztő: Ferencz Zsolt

www.kolozsvariradio.ro, 2021. május 5.