Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjait

Böjte Csaba OFM, Papp László és Szabó Ákos katolikus papok, valamint Nagy Éva Vera iskolanővér részesült idén kitüntetésben. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjkiosztó gáláját április 10-én tartották a kolozsvári alsóvárosi (kétágú) református templomban. A koronavírus-járvány miatt csak a díjazottak és az őket laudálók szűk köre volt jelen.

A gála elején Széman Péter, az EMKE elnöke köszöntötte a díjazottakat.

Gróf Kun Kocsárd-díjban részesült Böjte Csaba ferences szerzetes. A laudációt a Magyar Örökség díjjal és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Szijártó István egyetemi docens, az MTA köztestületi tagja írta. Az elismerés átvételekor Böjte Csaba OFM ferences szellemben csak annyit mondott, hogy ő a helyén van, és azt a munkát, feladatot végzi, amit a jó Isten rábízott.

Nagy István-díjat kapott Nagy Éva Vera Boldogasszony-iskolanővér, zenetanár, karnagy, a Kodály Zoltán szellemiségében több évtizeden át kifejtett fáradhatatlan zenepedagógiai, karnagyi, valamint kiemelkedő, önzetlen oktatói tevékenységéért. Őt Sárközi Sándor piarista paptanár méltatta. Elhangzott: Éva Vera nővér elöljáróival egyeztetve Erdélybe költözött munkatársával, Czakó Gabriellával együtt, hogy önkéntes tanárként éljenek és dolgozzanak az elszigetelt kistelepüléseken élő magyar családok, gyermekek körében. A Felső-Nyárádmente eldugott falvaiban végzett missziójukból nőtt ki a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar.

Az EMKE kiváló közművelői elismerő oklevelet ítélt oda többek között Papp László római katolikus papnak a vallásos zeneművek sikeres népszerűsítéséért, a marosvásárhelyi Mustármag közösségben végzett lelki, evangelizációs, kulturális, szociális szolgálata elismeréséül. Papp László 1999 óta a marosvásárhelyi Szent Imre Kollégium lelkiigazgatója.

Szintén kiváló közművelői elismerő oklevélben részesült Szabó Ákos vajdahunyadi római katolikus lelkész a magyar szórványközösség szellemi és kulturális fejlődését elősegítő tevékenységéért és támogatásáért. 1995-ben szentelték pappá. Kézdivásárhely-Kantán volt segédlelkész, majd Miklósváron lelkész, 2006 óta vajdahunyadi plébános.

A díjátadót hagyományosan az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület megalakulása (1885. április 12.) évfordulójához legközelebb eső hétvégén tartják. A díj Venczel Árpád szobrászművész Parasztmadonna című alkotásának kicsinyített másolata; valamint egy oklevél, Venczel Attila képzőművész, díszlet- és jelmeztervező munkája.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Romkat.ro

 

magnificat.ro, 2021. ápr. 14.