Átadták szombaton az EMKE-díjakat

A közművelődés különböző területein kiemelkedő tevékenységet folytató szakembereknek adta át díjait szombat délután az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházkerület templomában.

A díjkiosztó gálát a járványügyi intézkedések miatt szűk körben, csak a meghívottak részvételével tartották meg. Az eseményt a nagyközönség az Egyesület közösségi oldalán követhette.

Az EMKE 12 személyt részesített elismerésben a közművelődés területén folytatott kiemelkedő tevékenységéért. Díjazásban részesült dr. Dimény Attila muzeológus, Bálint Zsigmond fotóművész, Feketelaki Tibor és dr. Székely Melinda a néptánckultúra műveléséért és népszerűsítéséért. Rajtuk kívül átvehette díját Nagy Csongor Zsolt színművész, Jánosi Csaba geológus, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Kiss László könyvtáros, Nagy Éva Vera zenetanár, karnagy, illetve Szokoly Elek közíró, Unipán Helga képzőművész-grafikus, valamint Széman Rózsa játszóházvezető, közművelő.

A díjátadó után az EMKE elnöke, Széman Péter rádiónknak azt mondta, a következő nemzedékek kultúrájának a közművelődés az alapja.

Az EMKE Gr. Kun Kocsárd-díjjal tüntette ki Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a dévai gyermekotthon vezetőjét. A laudációban elhangzott, hogy az atya szóval és tettel tesz tanúságot Isten szeretetéről, az egész magyar közösséget szolgálva. Böjte atya a díj átvétele után nyilatkozott rádiónknak.

Az EMKE életműdíjait Bágyoni Szabó István író, költő, Muzsnay Árpád művelődésszervező és Bodor Ádám író is megkapta a romániai hétköznapokat bemutató rövidprózasorozatáért. A kiváló közművelői- és a mecénás-okleveleket egy későbbi időpontban adják majd át.

Birtalan Albert összeállítása, www.kolozsvariradio.ro, 2021. április 12.