Online kórushangverseny a Magyar Kultúra Napján

Online eseménnyel emlékezett meg idén a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) a Magyar Kultúra Napjáról szombaton. Az eseményen idei és régebbi felvételeket láthattunk-hallhattunk a RMD Youtube-csatornáján. A műsorban Bartók Bélára emlékeztek a zeneszerző születésének 140. évfordulóján, illetve Báthory István erdélyi fejedelemre, aki 440 éve, 1581-ben akadémiát alapított Kolozsváron, és akit 450 éve választottak erdélyi fejedelemnek.

Az online eseményen Bibza Gábor, a törökvágási reformátusegyházkzöség lelkész-esperese hirdetett igét. Tóth-Guttman Emese, a RMD-elnöke felszólalásában arról beszélt: egy évvel ezelőtt nagy izgalommal várták a Magyar Kultúra Napja alkalmával Kolozsváron és a szórványban megrendezett ünnepi kórushangversenünyket. Nem is sejthették, milyen sok változást hoz a 2020-as esztendő.

- A járvány egyik legnagyobb vesztesei a kórusok. Nem szól a dal, nincs közös ének. Pedig a zenei anyanyelv ápolásának és továbbadásának próbaköve a kórus. A Magyar Kultúra Napja a Himnusz születésnapja. Ám a vers akkor kezdte meg igazi életét, amikor 1844-ben Erkel megzenésítette, és ezzel nemzeti imánkká vált. Kívánom, hogy ez az ünnep erősítsen meg hitünkben és reményünkben, napi feladataink teljesítésében – mondta.

– Tavaly ilyenkor reményteli várakozással tekintettünk a különösnek ígérkező 2020-ra, amely valóban nem volt szokványos, de nem pozitív értelemben. A koronavírus miatt sok terv megtorpant. Lassan ócsudtunk, és ahogy lehetett, úgy terveztünk és valósítottunk meg online több rendezvényt. Idén a RMD-vel úgy döntöttünk, hogy számunkra, akik kultúraközvetítéssel foglalkozunk, elengedhetetlen a megemlékezés megszervezése – mondta Széman Péter, az EMKE országos elnöke.

Csákány Csilla zenetudós Bartók Béla életét ismertette, akinek művészete az egyetemes zenekultúra szempontjából is felbecsühetetlen értékű.

Széman Emese Rózsa, a Szabédi Emlékház vezetője Széman Péter EMKE-elnöknek Báthory István erdélyi fejedelemről szóló értekezését olvasta fel. A szilágysomlyói Báthory István Alapítvány közel harminc éve foglalkozik Báthory szellemi hagyatékának ápolásával. Szilágysomlyón 1992-ben többnyelvű emléktáblát avattak, könyvtárat alapítottak, szobrot lepleztek le, Stephanus Báthory néven ma utca is őrzi a fejedelem emlékét. Szilágysomlyón működik a Báthory István nevét viselő általános iskola. Báthory István emlékezete egyre erősödik Szilágysomlyón, a Szilágyságban és Erdélyben, a románsága is elismeri Báthory István történelmi nagyságát, szerepét.

Felvételről hangzott el meg Laczkó Vass Róbert színművész szavalata, Nemes Barbara népdaléneklésd, valaminta 2017-ben elhunyt Jancsó Miklós kolozsvári színművész szavalata.

A kóruskoncerten régebbi felvételekről magyar szerzők kórusműveit hallgattuk meg. Közreműködött: a kolozsvári Visszhang kórus (karnagy: Molnár Botond), a magyarfenesi vegyeskar (karnagy: Tóth-Guttman Emese), a koltói és a nagybányai Teleki Magyar Ház egyesített énekkara (karnagy: Fülöp Gábor), a kolozsvári Szent Mihály templom Szent Cecília kórusa (karnagy: Potyó István), a marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és ifjúsági kar a magyarországi Angelica leánykarral és a MÁV Szimfonikus Zenekarával közösen (karnagy: Gráf Zsuzsanna, Nagy Éva Vera és Czakó Gabriella), a kolozsvári Lyceum Kamarakórus (karnagy: Halmos Katalin), a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus (karnagy: Bedő Ágnes), a szilágysomlyói Szederinda Citeracsoport (művészeti vezető: Fekete István), a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Kakukkszó kórusa (karnagy: Fórika Éva), a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Eufónia kórusa (karnagy: Sipos Zoltán), a Kolozsvári Református Kollégium vegyeskara (karnagy: Székely Árpád), a sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus vegyeskar (karnagy: Jakab Árpád) és a 100 tagú székely férfikórus (karnagy: Ványolós András).

Archív felvételünkön a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus

Nagy-Hintós Diána, www.szabadsag.ro, 2021. január 25.