Kötő József-emlékkötetet mutattak be

Kötő József emlékére szervezett online élő könyvbemutatót tegnap délután az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és az Erdélyi Múzeum Egyesület Könyvkiadó.

Az egykori színháztörténész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatói tisztségét is betöltötte. Emellett az EMKE egykori elnöke, illetve az Oktatási Minisztérium államtitkára is volt. A filológiai tudományok doktoraként a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjai között is számon tartották. A Színház, civil társadalom és politikum. Írások, tanulmányok Kötő József emlékére c. könyvet a Györkös Mányi Albert Emlékházban mutatták be néhány szerző jelenlétében.

Kötő József személyisége meghatározta a ‘89-et követő romániai magyar kulturális életet. Amikor a rendszerváltás után megnyílt előtte a közpálya, utat és példát mutatva vetette bele magát a civil és a szakpolitikai világba – mondta el rádiónknak a kötet szerkesztője, Bartha Katalin Ágnes.

Kötő József színházigazgatóként történelmi szempontból alighanem a legrosszabb periódust fogta ki – erről Bodó Ottó dramaturg, a BBTE docense beszélt a könyvbemutatón.

Az emlékkötetben 21 szerző munkáját gyűjtötték össze. Közöttük olvashatóak esszéisztikus, illetve tudományos írások, emlékezések, valamint különböző dokumentumok. A könyvbemutatóval a közelgő Magyar Kultúra Napja előtt is szerettek volna tisztelegni a szervezők. Ennek jegyében tartották meg az eseményt – mondta a rendezvény szervezője, Dr. Széman Péter, az EMKE elnöke.

www.kolozsvariradio.ro, 2021. január 20.