Online közvetítik idén a Gyöngykoszorúk Gyöngye Néptánctalálkozót

Tizennegyedik alkalommal szervezi meg a Gyöngykoszorúk Gyöngye Néptánctalálkozót a Maros Művészegyüttes, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Pro Folk Dance Egyesület. A járványügyi intézkedéseket betartva az idén minden meghívott néptáncegyüttest egy pár táncos fog képviselni. A találkozót online lehet követni. 

A marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület megalapította a Szabó György Pál-díjat, amellyel azokat a közösségeket, szervezeteket, személyeket jutalmazza, akik településükön elindították és működtetik az EMKE és a Szabó házaspár által megálmodott gyöngykoszorú mozgalmat. A díjat minden évben egyszer, a Gyöngykoszorúk Gyöngye Néptánctalálkozón adják át ünnepélyes keretek közt. A díjátadón fellép a Maros Művészegyüttes utánpótlás zenekara, az Öves együttes Czerán Csaba vezetésével és a Maros Művészegyüttes.

A táncaikból összeállított filmet, illetve a Szabó György Pál díjátadó ünnepséget december 19-én, szombaton 19 órától online közvetítik a Maros Művészegyüttes, valamint a marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület közösségi oldalán.

A következő néptáncegyüttesek táncospárjait láthatják az online közvetítésen:

Kikerics Néptáncegyüttes, Vackorvirág Néptáncegyüttes, Kökényes Néptáncegyüttes, Boróka Néptáncegyüttes, Borsika Néptáncegyüttes, Pitypang Néptáncegyüttes, Csillagfény Néptáncegyüttes, Búzakoszorú Néptáncegyüttes, Bíborka Néptáncegyüttes, Szivárvány Néptáncegyüttes, Gyöngyvirág Néptáncegyüttes, Apró Bekecs Néptáncegyüttes, Kis Bekecs Néptáncegyüttes, Magyarói Néptáncegyüttes, Hajdina Néptáncegyüttes, Csipkebogyó Néptáncegyüttes, Bokréta Néptáncegyüttes, Napsugár Néptáncegyüttes, Piros Koszorú Néptáncegyüttes.

 

Antal Erika, Székelyhon, 2020. december 16.