ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Prospero sorozat: sikertörténet az apadó könyvek világában

Forrás: 
erdelyinaplo.ro, 2014. október 25.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Betöltötte tizedik évét a színészek és operaénekesek pályaképét megrajzoló Prospero Könyvek sorozat. A jubileumi évfordulón jelen voltak az eddigi interjúalanyok és szerzők, és bemutatták a sorozatban megjelent két legújabb kötetet is.

Shakespeare Viharának kiválóan megrajzolt alakja adományozta nevét a Polis, majd a Korunk-Komp-Press égisze alatt megjelenő sorozatnak, a Prosperónak, amely – Demény Péterek a sorozat főszerkesztőjének vezetésével – az erdélyi magyar irodalomban úttörő szerepet vállalt fel: kiemelkedő színészeinkkel készült életútinterjú-sorozatot bocsátott útjára immár tíz esztendeje. A munka gyümölcse pedig 19 kötet, melyek maradandó emléket állítanak az erdélyi színművészet jeles alakjainak. Elsősorban olyanoknak, akiket a mai fiatalabb korosztály – akár néző, akár ifjabb színművész – a színpadon már nem láthatott, de hírük esetleg eljutott már hozzájuk is.

A Prospero tíz éves születésnapját méltó módon ünnepelték meg szerzők, interjúalanyok, olvasók, színházi szakemberek a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. Tíz év hosszú idő egy könyvsorozat megjelenésében – ahogyan azt Demény Péter, az est házigazdája is hangsúlyozta –, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy manapság egyre kevesebben vesznek könyvet a kezükbe. A sorozat főszerkesztője felhívta az érdeklődők figyelmét arra, hogy volt idő, amikor tizenkilenc kötetet egy év alatt dobtak piacra a kiadók, nem pedig egy évtized alatt, ahogyan ez a Prospero sorozat esetében történt. Mégis – talán az interjúalanyok hivatásának is köszönhetően – a színészportréknak hatalmas sikerük van azolvasók körében, hiszen ki ne szeretne többet megtudni kedvencei életéről, szakmájáról. A legörvendetesebb, hogy a sorozatnak van folytonossága, következetes munkával állnak össze egésszé a részek, a tíz év alatt soha nem fordult elő, hogy akár ideiglenesen is megszakadjon a megjelenés.

Noha nem pletykaszinten zajlanak a beszélgetések, olyan történetekkel is megismerkedhetünk, amiről nagy valószínűséggel eddig nem volt tudomásunk. Hiszen túl a rivaldán is van élet – egy olyan, amelyet a színház hétköznapi rajongójának nincs honnan ismernie. De a művészi életút úgy válik teljessé, ha a mozgatórúgókat, az okokat és az okozatokat, a magánélet apróbb vagy fontosabb mozzanatait is megismeri az olvasó.

A sorozat egyik erőssége, hogy a beszélgetések más és más riporter nevéhez kötődnek, így egy percig sem állt fenn a veszélye annak, hogy esetleg a kérdező ismétlődésekbe bocsátkozzon. Természetesen a kötetek szerkesztőinek volt egy alapelvük arról, minek is kell szerepelnie egy-egy interjúban, ám a kérdezés teljes egészében a szerzők tudására, empátiájára volt bízva.

„Ebben a sorozatban életem egy része is benne van” – mondta az ünnepségen Demény Péter író. Ami nem meglepő, hiszen ő maga is színésznek készült („szerencse, hogy nem vettek fel a színművészeti egyetemre, végül is nem lett volna nekem való”), és nemrégiben mutatták be első színdarabját, a Bolerót a kolozsvári magyar színházban. A sorozat elindításánál Dávid Gyula és Kántor Lajos irodalomtörténészek bábáskodtak, Demény Péter főszerkesztői munkáját később Balázs Imre József, a Korunk volt főszerkesztője segítette.

A riporterek kitartását dicséri, hogy olykor évekig visszajártak interjúalanyaikhoz, míg összeállt egy kötetre való beszélgetés. Annál is inkább figyelemreméltó az elvégzett munka, hogy a könyvekből sem a szerzők, sem a művészek nem gazdagodtak meg, mi több, olykor ők maguk támogatták a megjelenést.

A szervezők két új kiadvány bemutatójával is összekapcsolták a Prospero sorozat tizedik évfordulójának megünneplését: Molnár Judit, Miske László és Szucher Ervin Mende Gaby című kötetét ismerhették meg a résztvevők, a színészekkel és előadásaikkal kapcsolatos emlékeiket Kántor Lajos irodalomtörténész, Kincses Elemér rendező és Kötő József színháztörténész osztották meg a hallgatósággal. A 86. életévét taposó Mende Gaby színművésznő A haláltánc-ballada című François Villon–Faludy György-költeménnyel lepte meg az egybegyűlteket, Miske László színészi karrierjének emlékezetes pillanatait elevenítette fel. A szerkesztők tervei szerint a sorozat hamarosan a Sebők Klára művészetét bemutató kiadvánnyal bővül.
 

Nánó Csaba, Erdélyi Napló, 2014. október 25.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés