ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

5 határon át Kárpát-medencei vetélkedő

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
5-hataron-logo.jpg

Szeretsz játszani? Szereted a kihívásokat, az izgalmas, kreatív, nem hétköznapi feladatokat? Szereted a meglepetés erejét? Szeretnéd megismerni, milyen legendák keringenek a magyar népről, a magyar területekről a Kárpát-medencében? Szeretsz fotózni, videót készíteni, beszélgetni, kipróbálnád magad egy új rádiós műfajban? Ismerkednél az online térben? Ha a felsorolt kérdések közül valamelyikre is igennel válaszoltál, akkor neked való az 5 határon át vetélkedő!

A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület 5 határon át online, interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek megismertetéséért és megőrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért.

Mikor?
A Négy határon át vetélkedő folytatásaként létrejövő 5 határon át vetélkedő a 2020/2021-es tanévben kerül megrendezésre 2020. október 5-étől 2021 februárjáig.

Hol?
A karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon keresztül, az online térben.

Miért?
Azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli és anyaországi értékeket, mítoszokat, mondákat és legendákat a határon túli régiókban és az anyaországban élő nemzedékek számára.

Hatása…
A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre vannak késztetve, értékeket őriznek és teremtenek, illetve megismerik és elfogadják a másokét.

Célcsoport…
Külhoni és anyaországi magyar általános iskolák 6., 7. és 8. osztályos tanulói. Idén egyéni versenyt hirdetünk, a tanulóknak lehet felkészítőjük, de nem feltétel a versenyben való részvételhez.

Tematikája…
Mondák, valamint mítoszok és legendák a Kárpát-medencéből.

Szerkezete...
Az 5 határon át – Vajdaság, Felvidék, Kárpátalja, Muravidék, Erdély, Magyarország – vetélkedő 6 országban zajlik azonos szerkezetben és rendszerben.

A vetélkedő rendszere, feladattípusai…
• Regisztráció – október 5–26.
A regisztrációkor az alapadatok mellett egy feladatot is meg kell oldaniuk a jelentkezőknek! Regisztrálni és a hozzá tartozó feladatot elvégezni a karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon lehet a fenn megadott időintervallumban.
• 1. forduló: október 27. – november 13.
Készíts podcastot a megadott szempontok alapján! – hanganyag beküldése
• 2. forduló: november 14. – december 8.
Mennyire ismered a mondákat és a legendákat? – kvízjátékok (6 kérdéssor) és 2 feladat
• 3. forduló: december 9. – január 15.
Helyi legendák nyomában – helyi legendák felkutatása, térképkészítés, a nyomozás részleteinek leírása
• 4. forduló: január 16. – február 8.
Improvizálj! – improvizációs gyakorlat izgalmas témákra – videó beküldése
• 5. forduló: február 9. – február 25.
Együtt mondjuk! Készíts videót egy megadott mondarészlettel a településeden vagy szűk környezetedben lévő versenytársaiddal a különdíjért!

Az egyes fordulók részletes követelményrendszeréről a diákok a fordulók megnyitásánál értesülnek!
A feladatok többsége az összeállított kötelező irodalmon alapul, mely a regisztráció után érhető el a diákok számára. A kötelező irodalom 1-1 szövegválogatás a 6 országból, összesen kevesebb mint 120 oldal. Nem csak a saját régió szövegválogatását kell ismernie a diáknak, hanem az összes régióét.
Ezen felül pedig kreativitás és kutatás szükséges a feladatok megoldásához.

Értékelés, elbírálás…
A vetélkedő első négy fordulója regionális elbírálásban részesül, azaz mindenki csak a saját régióján belüli versenyzőkkel versenyzik (vajdasági vajdaságival, felvidéki felvidékivel muravidéki muravidékivel stb.).
A vetélkedő 5. fordulójában minden régióból az 5 legügyesebb diák méri össze tudását. Tehát itt már együtt versenyzik az összes régió.
A vetélkedőre beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli meghatározott pontrendszer alapján. A feladatok pontértékét a honlapon a diákok számára is elérhetővé tesszük.
Minden forduló után tájékoztatjuk a versenyzőket a részeredményekről.

Díjak...
A járványhelyzetre való tekintettel eszköznyeremények, laptop és egyéb értékes számítástechnikai eszközök várják majd a legjobban teljesítő diákokat.

A program a Nemzeti összetartozás éve programon belül a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósul meg.
 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés