ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Elhunyt Marius Tabacu műfordító, televíziós rendező

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
Marius Tabacu halala.png

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöksége és munkatársai megrendüléssel értesültek Marius Tabacu műfordító, televíziós rendező, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója elhunytáról.

Tabacu 1952-ben született a Bihar megyei Tótiban, Temesváron érettségizett a Ion Vidu Zenelíceumban, majd 1975-ben a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett zongorista diplomát. A ’90-es évek elején a kolozsvári rádió és tévé szerkesztőjeként is dolgozott, a Video Pontes Stúdió alapítója és vezetője volt. 2007 óta volt a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója.

Marius Tabacu a kortárs erdélyi magyar irodalom számos művét fordította románra. Bánffy Miklós: Erdélyi trilógia című művének fordításáért szeptemberben megkapta a Román Írószövetségtől a 2019-es év legjobb műfordításnak járó díját. Halála előtt Szerb Antal Magyar irodalomtörténetének átültetésén dolgozott.

Marius Tabacut 2017-ben tüntette ki az EMKE Kun Kocsárd-díjjal az erdélyi magyar kultúra minőségi román tolmácsolásáért, a széleskörű magyar-román kultúracsere elősegítésében vállalt kiemelkedő munkásságáért.

Nyugodjon békében!

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés