ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Székházavató és a Magyarság Harangja testvérharangjainak átadója Lakiteleken

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
NMI szekhazavato harang (5).jpg

2020. október 3-án avatták fel a Nemzeti Művelődési Intézet új, impozáns székházát Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben, egy tematikus Kárpát-medencei nap keretében. 

Az NMI ezen a napon adta át azt összetartozást jelképező Magyarság Harangja testvérharangjait öt határon túli kulturális szervezetnek. A harang anyaországi példánya a székház díszkertjében magasodó Emlékezet Tornyában található, melyet a nemzeti összetartozás napján, 2020. június 4-én szentelt fel dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke.

A székházavatás napjától, 2020. október 3-tól a harang minden nap azonos időben – 15 óra 13 perckor, a Kárpát-medencei magyarság összetartozását kimondó Alaptörvény aláírásának perceiben (2011. április 25., 15:13) – szólal meg a lakiteleki székházban, hogy egy-egy település nemzeti kultúrát megtartó egyleteire, civil szervződéseire, a közösség által elért eredeményeikre emlékeztesse a magyarságot.


Závogyán Magdolna, az NMI elnöke, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Dávid István orgonaművész

A koronavírus-járvány miatti intézkedések következtében az EMKE elnöke, dr. Széman Péter nem tudott részt venni az eseményen, az EMKE harangját a szervezet tiszteletbeli elnökének, dr. Dávid Gyulának öccse, dr. Dávid István orgonaművész vette át. 

 

Az eseményről részletes beszámolót olvashatnak, illetve virtuális sétát tehetnek a székházban, ha felkeresik az NMI honlapját!

 

Fotók: NMI, Dávid-család

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés