ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Finomságok hétvégéje a Nagyszebeni ASTRA szabadtéri múzeumban

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
unnamed.jpg

Szent István napján kezdődött a 11. Hungarikum Napok Nagyszebenben. A négynapos rendezvénysorozat A megújulás lendülete című fotókiállítással kezdődött a Nagyszebeni Református Templom Galériában és a Kovászna Megyei Heveder Banda és a Százlábú Néptáncegyüttes fellépésével zárult az ASTRA szabadtéri múzeumban.  

A megújulás jegyében kezdődtek a Hungarikum Napok augusztus 2o-án Nagyszebenben. A reformáció szellemét idéző fotótárlatot a Sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Központja jóvoltából jutott el Nagyszebenbe. Vörös T. Balázs antropológus beszélt a kiállított fotók értékéről és üzenetéről. Az EMKE - Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke, dr. Ábrám Zoltán augusztus 2o-ának fontosságát méltatta. Serfőző Levente, a szervező HÍD Egyesület elnöke a kulturális és gasztronómiai események új, járványügyi korlátozásokhoz alkalmazkodó, korszakáról beszélt. A megnyitón Marcel Constantin Luca, Szeben Megye Tanácsának alelnöke és Louis Guermond fotóművész is felszólalt.

Pénteken kezdődtek a szabadtéri események az ASTRA Skanzenben. A Hungarikum Napok második napjának hangsúlyos rendezvénye a több mint 50 kézműves és őstermelő kiállítása és vásárára volt. A látogatók kovács-, fazekas-, szövő és egyéb műhelyeken vehettek részt. A Kalibáskő Erdei Iskola íjászattal szórakoztatta a gyerekeket, de nem maradhatott el a hagyományos magyar jurta felépítése sem. Az Anacronism nagyszebeni csoport középkori bemutatót tartott, de a falumúzeumba látogatók azt is megtudhatták, miként éltek a katonák békeidőben, a középkorban. Az érdeklődők magyar ínyencségeket és helyi termékeket is kóstolhattak péntektől vasárnapig: finom erdélyi pálinkát, kézműves sajtokat, csokoládét, kézműves sört, mézeskalácsot, mézet, levendula likőröket és egyéb finomságokat kínálták a vendégeket.

A Hungarikum Napok szombatja a gulyásfőzésről szólt. 16 csapat iratkozott fel az idei főzőversenyre: hagyományos magyar gulyással illetve más magyar ételek elkészítésére lehetett jelentkezni. A zsűri 2 órán át kóstolta és értékelte a versenyzők főztjeit, miközben a színpadon a kolozsvári Operettissimo Együttes és a Sepsiszentgyörgyi Százlábú Együttes előadásaiban gyönyörködhetett a közönség.

A XI. Hungarikum Napok gulyásfőző versenyének első díját a hagyományos gulyás kategóriában a segesvári Homo Novus Egyesület nyerte meg. A csapat első alkalommal vett részt a nagyszebeni főzőversenyen, és ínycsiklandozó babgulyást készítettek. A második díjat a „Sare si Piper” (Só és Bors) és a Hudin 4 csapatok kapták. A Máthémanufaktúra által készített gulyásleves érdemelte ki a III. helyezést. A Más magyar ételek kategóriában a Marosvásárhelyi TVR csapata nyerte meg az első díjat. A II. helyezést az EMKISZ - Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületének Ifjúsági Szervezete érdemelte ki egy újraértelmezett babgulyással. Az EMKISZ elnöke, Tamás Csilla az „Ez az utca szebeni” című nótát adta elő a múzeum színpadán. A III. díjat a szebeni Food Monkey csapata vitte haza egy ínyenc halászlé elkészítéséért cserébe. A HÍD Egyesület minden csapatnak megköszönte a részvételt: a Phoenix Team-nek, a Ceaunul Fermecat Reloaded-nek, a Tonal Egyesület és Kincsásó csapatának, valamint Nagy Attilának és csapata, aki az egyesület vendégei számára főzött.

Az XI. Hungarikum Napok rendezvénysorozata vasárnap ért véget chef-ek által készített gombaleves, rókagombás pörkölt és marhagulyás tálalásával. A fiatal erdő a Heveder banda magyar népzenéjétől visszhangzott, a Százlábú Néptáncegyüttes pedig tánccal fokozta a közönség hangulatát. A HÍD Egyesület képviselői köszönetet mondtak a partnereknek a támogatásért és az önkéntes csapatnak a megfeszített munkáért.

A fesztivál ideje alatt a szervezők mindent megtettek az óvintézkedések betartása érdekében, maszkokat és kézfertőtlenítőt biztosítottak és felkérték a résztvevőket, hogy tartsák be a 2 méteres távolságot.

A Hungarikum Napok főszervezője a HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete, társszervező: ASTRA Múzeum. A műsort Nagyszeben Polgármesteri Hivatala és Szeben Megye Tanácsa támogatják.
További támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Magyarország Miniszterelnöksége – Nemzetpolitikai Államtitkárság, RMDSZ – Communitas Alapítvány, Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, EMKE – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Nemzeti Művelődési Intézet Magyarország, Radóczy Mária Galéria Budapest.

Forrás: 2020 HÍD Egyesület – Magyar Ház  

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés