ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Huszonhetedjére emlékeztünk Szabédi Lászlóra

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
DSC_7231.JPG

XXVII. Szabédi Napját tartotta az EMKE május 10-én, csütörtökön. A rendezvény első alkalommal volt része a Kolozsvári Ünnepi Könyvhétnek.

A Szabédi László Emlékházban tartott koszorúzási ünnepségen dr. Széman Péter EMKE-elnök elmondta, az ünnepi megemlékezést mindig Kántor Lajos tartotta, a tavalyi esemény óta azonban eltávozott közülünk, így a 2018-as Szabédi Napon rá is emlékeztünk.

A Házsongári temetőben Mezei Csaba unitárius lelkész átfogó képben villantotta fel az otthonra nem lelő, de azt folytonosan kereső Szabédi alakját, megítésében az utókor figyelmébe, figyelmünkbe ajánlva ezt a korai néhány sorát:

Kérjétek a Mindenhatótól,
válassza el a rosszat a jótól,
gyújtson világot a szívünkben,
tudni a jót még életünkben.

A Györkös Mányi Albert Emlékházban a BBTE Magyar Színházi Intézet, Színház és Televízió Kar másodéves színészhallgatói felolvasószínház tolmácsolásban hallhatta először, ősbemutatón a közönség Szabédi László Van egy témám című drámáját, melybe önmagát is beleírva azt mutatja be homoros formában, hogy a szereplők olyakor hogyan veszik át az irányítást a szerzőtől...

Szabédinak az intézményekkel való kapcsolatát vitatták meg azon a Biró Annamária által vezetett kerekasztal-beszélgetésen, melyen Bartha Katalin Ágnes, Kovács Sándor, Máthé Dénes, Mózes Huba és Tompa Andrea vettek részt. Ők egy-egy olyan intézményt képviseltek, vagy kutatási területükön olyasmivel foglalkoznak, hogy rálátásuk van Szabédi munkásságára (akár egyetemi, színházi, múzeumi), és tovább tudták árnyalni a Szabédi Lászlóról kialakult képet.

Fényképek Facebook-oldalunkon találhatók.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés