ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Kerekasztal-beszélgetés a királyszoborról

Forrás: 
Szabadság, 2007. december 19.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang
Kerekasztal-beszélgetésre került sor december 14-én a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A rendezvény szervezői (az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület országos elnöksége és a Györkös Mányi Albert Emlékház) a restaurálás előtt álló Mátyás-szoborcsoport felújítási munkálatairól indítottak nyilvános beszélgetést.
A rendezvény meghívottjai a Főtéren álló Fadrusz János alkotás múltját, jelenét és jövőjét vázolták, kitérve a műalkotás jelenlegi fizikai állapotára és a restaurálás nélkülözhetetlen lépéseire.

Murádin Jenő művészettörténész a szobor keletkezéstörténetét ismertette, kiemelve, hogy a pozsonyi Fadrusz János a szoborcsoportot belekomponálta a térbe, nem pedig esetlegesen lett odahelyezve az alkotás. Az 1896-os év helyett 1902-ben felavatott köztéri alkotás országos gyűjtés folyományaként jött létre, a század eleji avató ünnepség pedig igazi kuriózumként hatott: először világították meg a Főteret villanyárammal. Murádin kiemelte, hogy a 12 méter magas és 18 tonna súlyú szobor milyenségére nagy hatással volt a kolozsvári Mátyás-kultusz.

A szoborcsoport történetének bemutatását követően Boros János, Kolozsvár alpolgármestere ismertette a restauráció elindításának körülményeit, miszerint eddig csak a helyreállításhoz szükséges dokumentációs tanulmányok leadásának fázisa járt le, ezután következik a tervezési fázis, majd a kivitelezés. Boros elmondta, hogy a szaktanulmányok elkészítését a városi költségvetésből finanszírozták (kb. 35 000 euró), a restaurálás 1 millió 200 ezer euróra tehető teljes költségét pedig a magyar és a román kormány közösen vállalta magára.

Kolozsi Tibor, szobrász-restaurátor hozzászólásában kitért a szobor instabil helyzetére, valamint az eltűnt, letört darabkák pótlására, újramintázására, hiszen az elmúlt időben több darab is kitört vagy eltűnt a műalkotásból. Az alapzat és a tartószerkezet állapotát dr. Szabó Bálint tartószerkezet-szakértő ismertette, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb veszélyt a felülről jövő csapadék és a kifagyás jelenti, hiszen a nedvesség elvezetése nincs kellőképpen megoldva. A tartószerkezeti vizsgálat során kiderült, hogy az altalaj nedvessége és sótartalma nem fenyegeti a főbástya épségét. A versenytárgyalások után, várhatóan 2008 közepén kezdődik meg a restaurálási munka.

A Györkös Mányi Albert Emlékháznak a pénteki beszélgetés az utolsó előtti rendezvénye ebben az évben, hiszen jövő év áprilisáig a művelődési intézmény a felújítási munkálatok miatt átköltözik a Szabédi házba. A tatarozást követően egy modern művelődési központ várja az érdeklődőket 2008 tavaszától.

Musca Szabolcs, Szabadság, 2007. december 19.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés