ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Pillantás a múltba – Gaal György: Születtek Kolozsvárt

Forrás: 
Erdélyi Napló, 2016. május 19.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Pillantás a múltba

Egyetlen hátránya van annak, ha olyan városban laksz, amelyet nem csupán képletesen neveznek a kultúra fellegvárának. Annyi néha az egyidőben szervezett érdekes esemény, hogy ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hova és melyikre látogasson el. Mivel odáig még nem jutott el a tudomány, hogy a földi halandó egyszerre több helyen jelenjék meg, ez okozott fejtörést a napokban a 6. Kolozsvári Ünnepi könyvhéten is. De bárcsak minden nap hasonló gondokba ütköznénk, amikor a magas kultúra elönti Kolozsvárt, és a sok érdekességből ki sem látszunk.

Kolozsvár egyik legszebb multifunkcionális rendezvényterme, a Györkös Mányi Albert Emlékház ezúttal Gaal György irodalomtörténész Születtek Kolozsvárt című kötete bemutatójának adott helyet. (Gaal György: Születtek Kolozsvárt, Polis Könyvkiadó, Kolozsvár, 2016. Tervezte és az illusztrációs anyagot összegyűjtötte Unipán Helga.) A történelmi téma annál is aktuálisabb, hogy idén lesz 700 éve, amikor Károly Róbert király városi rangra emelte a kincses várost. Lehetséges, hogy a lokálpatriotizmus mondatja velem, de kevés olyan hely van a Kárpát-medencében, ahol annyi jelentős történelmi személyiség látta volna meg a napvilágot, mint Kolozsvár. Feltételezhetjük, hogy ebből a gondolatmenetből indulhatott ki a szerző és a kötet megszületésénél segédkező többi munkatárs is, amikor elhatározta, hogy a nevek mellé, amelyek a történelem rostáján fennmaradtak, valós arcképet rajzol. „Beköltöztem az életrajzokba” – mondta kötetének bemutatóján a szerző, hiszen a munka könyvtárak, levéltárak látogatását, dokumentumok tanulmányozását, adatok százainak ellenőrzését jelentette évekig.

A Kolozsvári Márton és György testvérpárostól kezdve Mátyás királyon és Bolyai Jánoson keresztül Herepei Jánossal bezárólag tizennyolc pályaképet tár elénk a szerző mintegy háromszáz illusztrációval és számos színes melléklettel megtűzdelve. A századok tovatűntek, de emlékük megmarad – köszönhetően Gaal György életművének is. Hiszen a temető története (Tört kövön és porladó kereszten. Pusztuló múlt és fájó jelen a Házsongárdi temetőben), valamint a város történéseinek kronológiája (Kolozsvár kétezer esztendeje dátumokban) és számtalan más kötet után ezúttal egy olyan albumba lapozhatunk bele, amely azok életútját tartalmazza, akik Kolozsvár arculatát, történetét alakították. Akik itt éltek, alkottak, akik e helyen szenvedtek vagy voltak boldogak.

Olyan kiadvány, amit félre lehet tenni esetleg hetekig, hónapokig, de érdemes úgy elhelyezni, hogy mindig kéznél legyen. Mert néha felbukkan valahol egy név, egy hely, egy történet, és a felszínes internet helyett inkább Gaal György albumába kukkantsunk bele. Hiteles, bőséges és nem utolsó sorban tanulságos információkat nyerhetünk belőle.

Nánó Csaba, Erdélyi Napló, 2016. május 19.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés