ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Hungarikum-e a gulyásfőzés? – az EMKE is részt vett a VII. Hungarikum Napokon

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
tr_vs_hun.png

Előadóként és a gulyásfőzőverseny zsűrijének tagjaként vett részt dr. Széman Péter, az EMKE elnöke a hetedik alkalommal megrendezett Hungarikum Napokon Nagyszebenben.

A rendezvényen megfoduló több mint 7.000 látogató jó bizonyíték arra, hogy a háromnapos rendezvény ezévben is legalább akkora sikernek örvendhetett, mint a tavalyi évben.

A magyar jellegzetességeket, hungarikumokat bemutató, kulturális-gasztronómiai színezetű esemény programsorozatában helyet kapott a Transylvanicum versus Hungarikum elnevezésű mini-konferencia, melyet Széman Péter nyitott. Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság tagjaként bemutatta mind a magyaroszági Hungarikumtörvényt, mind ennek helyi alkalmazását, valamint az Értéktár Bizottság őszi megalakulása óta eltelt időben kibontakozó tevékenységét. Előadását Eugen Vaida, a TransylvaNET Vezető Tanácsa elnökének bemutatkozása követte, majd a házigazda szerepét is ellátó Astra Nemzeti Múzeum aligazgatója, Ovidiu Baron beszélt munkájukról.

A szellemi táplálék után a testi kapott főszerepet. Az immár hagyományosnak számító gulyásfőzőverseny zsűrielnöke ez évben Csányi Sándor, a Szolnoki Gulyásfesztivál főszervezője volt, a bírálók között pedig az EMKE elnöke is feltűnt, külön örömmel nyugtázva, hogy a verseny nyertese a Kolozsvári Operettissimo Együttes csapata lett, amelynek ez volt az első gulyásfőző „fellépése”.

Ugyancsak az EMKE közvetítésével jutott el Szebenbe a „Nélküle fő sem nőtt...” Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola pályaképe c. kiállítás, melyet a kurátor, Szebeni Zsuzsa ismertetett.


Szebeni Zsuzsa és Széman Péter

Az EMKE gratulál és további sok sikert kíván a HÍD – Szembeni Magyarok Egyesületének, valamint elnökének, az idén Kun Kocsárd-díjban részesített, majd elnökségi taggá választott Serfőző Leventének.

Széman E. Rózsa
(címfotó: szeben.ro; fotók: Széman Rózsa)

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés