ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Nem pusztán vizuális dokumentumok

Forrás: 
Irodalmi Jelen, 2012. január 17.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

 

 

 

 

 

 

Kabán József művészetének fontos szerepe van a kolozsvári irodalmi és művészeti élet megörökítésében. Portréi azt mutatják, hogy nem külső szemlélőként volt jelen ebben a világban.

A másfél éve elhunyt Kabán József életművét eleveníti fel a Kabán József és Jolán címet viselő művészfotó-tárlat a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. A kiállítás megnyitója egybeesett a Romániai Fotóművészet Napjával, mintegy kifejezve azt, hogy a művész egyaránt képviselte a magyar és a román kultúrát.  

Kántor Lajos műkritikus, irodalomtörténész ismertetőjében rámutatott: Kabán művei a professzionalizmus és amatőrizmus jegyeit viselik magukon. Az amatőrizmus szótól itt nem  kell megijedni, mert nem azt jelenti, hogy Kabán nem ismerte volna mestersége minden csínját-bínját. Hosszú időn át egy törvényszéki laboratóriumban dolgozott, ahol az volt a feladata, hogy pontos látleleteket adjon az igazságszolgáltatásban dolgozók kezébe. Persze, ott is szükség volt találékonyságra, de egy idő után nyilván nem elégítette ki ez a fajta mechanikus munka.

„Kabán a fotókat és magát a fényképezőgépet olyan eszköznek tekintette, amellyel meg tudja ismerni a maga körüli világot. Ez a sokféle képeket tartalmazó kiállítás is mutatja, hogy mennyi fele irányult az ő figyelme. Az életmű másfél éve lezárult, tehát ma már egyfajta összképet alkothatunk erről a munkásságról. Elmondható, hogy a legtöbbet és legtehetősebbet az erdélyi és főképpen a kolozsvári irodalmi és művészeti élet tükröztetéséért tudott tenni. Ezek a portrék is bizonyítják, hogy nem külső szemlélőként volt jelen nagyon sok ember munkahelyén vagy lakásában, hanem személyes kapcsolatot tudott teremteni velük. Ezek a munkák nagyon pontos és ugyanakkor a pontosságon túl nagyon lényegi dolgokat elmondó portrék”.

Ahogyan Kabán Józseffel sem találkozhatunk immár, a fényképein megörökített írók, művészek közül sincsenek már sokan közöttünk, ugyanakkor a fotóművésznek köszönhetően hiteles képet őrizhetünk róluk.

A műkritikus a tárlat portréi közül kiemelte a Ruha Istvánt ábrázoló és az Incze Ferencről készült fotót. Utóbbi egyúttal kifejezi azt a festészeti életszemlélet is, amely Incze Ferenc művészetét leginkább jellemzi.

Híven tükrözi Kabán József állandó jelenlétét az irodalmi és művészeti életben az a riportfotó, amelyen Szőcs István és Beke György éppen egymásnak mutatják a pocakjukat. A legkülönbözőbb alkalmakkor, rendezvényeken volt ott és figyelt, majd az ott készült felvételeket a legkülönbözőbb technikákkal továbbfejlesztve hozta létre érdekes kompozíciót. Ilyen Bisztrai Mária fotója is, amely egy színházi pillanatot örökít meg. Hasonlóképp születtek képei a szatmári vagy a  kolozsvári színház előadásairól, például az Egy lócsiszár virágvasárnapja című darabról. Alkotásai nem pusztán dokumentumjellegűek, hanem bizonyos színházi jelenetek összegezései, továbbgondolásai.

A fotóművészet technikájában is állandóan kísérletezett, a felvételeken tovább dolgozott műhelyében. Igen jellemző volt munkásságára a polarizált fotó, a Cseh Gusztávról készített portré is ezzel az eljárással készült.

Kabán életművében szerepelnek kalotaszegi vagy kolozsvári képek is, például a Szent Mihály templom előtt galambot etető férfi fotója, amely Mátyás király szelleméhez keserű humorral közelít.  Nem igazán jellemző rá ez a stílus, jelentősége elsősorban a művészeti, irodalmi múltnak az őrzésében nyilvánul meg – fejtette ki Kántor, akitől megtudhattuk, hogy a Kolozsvár Társaság hamarosan kiadványt jelentet meg Kabán József művészetéről, amely méltóképpen tiszteleg életműve előtt.

A kiállításon a fotóművész özvegyének, Kabán Jolánnak a természetfotóiba is betekintést nyerhettünk.  Albert Júlia színművésznő pedig Reményik Sándor és Áprily Lajos Kolozsvárról szóló verseinek előadásával emelte a tárlatmegnyitó hangulatát.

A kiállítást január 26-ig, hétköznapokon 12 és 17 óra között lehet megtekinteni.

Varga Melinda, Irodalmi Jelen, 2012. január 17.

 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés