ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Négy határon át: első helyen a micskei Időutazók

Forrás: 
https://szekelyhon.ro, 2019. március 18.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Tizenhárom csapat méretkezett meg a Négy határon át vetélkedő erdélyi döntőjében, amelyet a hétvégén Sepsiszentgyörgyön tartottak.

A Kovászna Megyei Értéktár Bizottság az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival hirdette meg a vetélkedőt Értékeink témában az általános iskolák 5–8. osztályos diákjai számára. A versenybe három diákból és egy pedagógusból álló csapatok jelentkeztek, akik az elmúlt hónapokban három fordulón keresztül versengtek a regionális döntőbe való jutásért. Az interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedő célja a külhoni értékek megismertetése és őrzése, valamint az értéktárak bővítése, ezzel közelebb hozva és ismertetve a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket a határon túli régiókban, és az anyaországban élő számára.

Az erdélyi döntőt a Bihar megyei Micskéről érkezett Időutazók nyerték, a második helyezett Köllő Miklós utódai csapata Gyergyócsomafalváról, a harmadik a gyergyóditrói Székelyhármas. 

A három dobogós csapat április 27-én méretteti meg magát a lakiteleki döntőn. Rajtuk kívül dicséretben részesült a micskei Hatodikos Tündérlányok csapata, különdíjjal jutalmazták a gyergyószentmiklósi Favágókat a helyi kézművessel készített riportfilmjükért. A második különdíj is Gyergyószentmiklósra vándorolt, a Szent Miklós csapat tagjai a legjobb érték felterjesztésének elkészítésével, az angadzsabor örmény levessel érdemelték ki az elismerést.

Lezsák Sándor József Attila-díjas magyar költő, tanár, a Magyar Országgyűlés alelnöke elmondta, jövő évben a vetélkedőt átcsoportosítva, három korosztály számára szervezik meg, lehetőséget biztosítva a kilenc és tizedikes osztályok számára is. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke, az Erdélyi Értéktár Bizottság tagja felkérte a versenyzőket és az őket felkészítő pedagógusokat a felterjesztett értékek tovább küldésére az Erdélyi Értéktár Bizottság számára.

Bíró Blanka, https://szekelyhon.ro, 2019. március 18.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés