ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Misztótfalusitól Kányádiig

Forrás: 
Szabadság, 2012. november 24.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Takács Gábor portréiból nyílt kiállítás a Györkös Mányi Albert Emlékházban

Írók, költők, képzőművészek, színészek, egyházi méltóságok portréit vehetik közelebbről szemügyre mindazok, akik december 12-ig betérnek az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházába; Takács Gábor Pantheon Transsilvanicum című tárlata szerdán délután nyílt meg, az est folyamán a grafikus azonos című mappáját is bemutatták.

Németh Júlia műkritikus kifejtette: sajátos műfaj a portré, látszólag leszűkíti az alkotó mozgásterét, hiszen igazodnia kell az arc földrajzához és természetrajzához. – A konkrét vonások mellett szinte ugyanolyan lényeges az is, ami a vonások mögött rejlik. Tudni kell olvasni a mimikából. Az igazán jó portré az alany egyéb jellemzőit is magában hordozza – magyarázta a műkritikus, hozzáfűzve: a művésznek ilyenkor segítségére lehet, ha személyesen ismeri, esetleg baráti viszonyban van azzal a személlyel, akiről a portrét készíti. Fényképek, korabeli képi dokumentumok hiányában pedig a meglévő információs anyagra, valamint fantáziájára hagyatkozhat, hogy a történelem neves személyiségeiről portrét készítsen.

Takács Gábor – a mostani kiállításon és a nemrég megjelent albumban – személyes ízlés- és érzésvilágán átszűrt sorozatot tár a látogatók elé, fametszetein és szénrajzain az 1600-as években élt Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász-betűmetszőtől napjainkig, Kányádi Sándor költő, műfordítóig rajzolja meg nagyjainkat, többek között Barabás Miklós festőművész, Szent-Györgyi Albert orvos, feltaláló, Sütő András író, Balogh Edgár publicista, Márton Áron püspök, Cseh Gusztáv grafikusművész, Fodor Sándor író, Szederjesi András szobrászművész, Latinovits Zoltán színművész és Murádin Jenő művészettörténész portréját. – Beszédesek a színek is: nem véletlen például a széki fiú portréjának kék-pirosa vagy Kányádi fekete-pirosa, akárcsak a fény-árnyék közötti párhuzam Szederjesi András arcképe esetében – értékelte Németh Júlia.

Takács Gábor köszönetet mondott a méltatásért, valamint mindazoknak, akik segítették a tárlat megszervezését. Az est folyamán közreműködtek Béres Melinda és Márkos Albert hegedűművészek.

A tárlatot hétfőn, szerdán és csütörtökön 13 és 17, kedden és pénteken pedig 10 és 14 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális/Republicii út 5/1. szám).


F. Zs., Szabadság, 2012. november 24.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés