ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Meghalt Essig József kolozsvári fotográfus, operatőr, televíziós szerkesztő

Forrás: 
Maszol.ro, 2020. nov. 24.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Hétfőn, november 23-án, életének 83. évében elhunyt Kolozsváron Essig József fotográfus, operatőr, televíziós szerkesztő. Halálhírét egykori kollégái, a Román Televízió kolozsvári stúdiójának munkatársai közölték.

Az Erdélyi Figyelő Facebook-oldalán közzétett nekrológ szerint Essig József 1938. június 18-án született az Arad megyei Fazekasvarsándon, evangélikus lelkészi családban. Az elemi osztályokat szülőfalujában végezte, majd Aradra, a Magyar Fémipari Középiskolába iratkozott be, végül az Aradi Vegyes Líceumban érettségizett 1956-ban.

Édesapja példáját követve, 1956 őszén beiratkozott a Kolozsvári Protestáns Teológia Evangélikus Karára. Elvégezte a papi szemináriumot, de végül mégis is úgy döntött, hogy új pályát választ, művészi adottságait és a képzőművészet terén szerzett ismereteit helyezi előtérbe.

Gyerekkorától nagy érdeklődést mutatott a technika vívmányai iránt, így amikor már anyagilag megengedhette magának, fényképezőgépet vásárolt. Önképző körökben, a kolozsvári fotóskör tagjaként gyarapította szakmai tudását, míg elérte azt a szintet, hogy az országos megmérettetéseken 18 alkalommal díjazták munkáit.

1990-ben, a változások után videót vásárolt, és belekezdett a mozgókép, a filmkészítés rejtelmeinek tanulmányozásába. A fotográfiában szerzett tapasztalata nagyban elősegítette filmes karrierjének kibontakozását. Csép Sándor felkérésére 1990. március 15-től a Kolozsvári Televízió magyar adásának operatőre lett, ahol nagyon sok értékes filmet alkotott operatőrként, rendezőként, vagy szerkesztőként. Essig Józsefet a portré, a filmes esemény-bemutató és a dokumentumfilm érdekelte leginkább, azok az emberközeli műfajok, amelyek kiemelnek egy-egy rendkívüli személyiséget, embereket, vagy közösségeket a mindennapok küzdelmeiből, és példaként szolgálnak a jövő generációja számára.

Filmjeinek nagy része az erdélyi magyar kissebség életének eseményeit, hétköznapjainak fontosabb momentumait mutatta be. A Román Televízió kolozsvári területi stúdiójánál eltöltött évek alatt készült filmjeinek egy részét hazai és magyarországi szakmai fesztiválokon díjazták.

2000-ben nyugdíjazták a kolozsvári televíziótól, ám haláláig hűséges külső munkatársa maradt a stúdiónak.

2001-ben létrehozta a Reményik Sándor Művészstúdió Alapítványt, amelynek keretében évente megszervezte a Reményik Sándor Konferenciát és Emlékünnepséget, emellett feleségével, Essig-Kacsó Klára képzőművésszel együtt 25 éven át szervezték a Zsoboki Képzőművészeti Alkotó- és Fotótábort.

Kiállításokat szervezett a Lutheránus Püspökség udvarán található Reményik Sándor Galériában, majd a saját lakásának alagsorában megnyitott STARS (Studio Art Reményik Sándor) Pincegalériában is. Itt nyílt meg 2019 decemberében kilenc kolozsvári fotós 30 évvel korábban, a rendszerváltás pillanataiban készült fotóiból összeállított kiállítás, amelyből a Maszol és az Erdélyi Audiovizuális Archívum közös Időutazó rovatában is közöltünk válogatást.

Essig József 1992-ben elnyerte a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) operatőri díját, fáradhatatlan közéleti tevékenységéért 1997-ben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Janovics Jenő-díjban részesítette, kultúramegőrző tevékenységéért 2019 októberében megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet.

„Essig József folyamatosan a jövőt építette, mindvégig a jövő számára munkálkodott. A pályakezdők felkarolásán túl egy felbecsülhetetlen értékű archívumot hozott létre, amelynek segítségével visszaforgatható Kolozsvár és a megye társadalmi, kulturális, művészeti élete az 1989-es változásoktól napjainkig. Tette mindezt önfeláldozó jósággal és szerénységgel” – írják nekrológjukban a Román Televízió kolozsvári stúdiójának munkatársai.  

www.maszol.ro, 2020. november 24. 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés