ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Megemlékeznek a doni áldozatokról Marosvásárhelyen

Forrás: 
székelyhon.ro, 2018. jan. 12.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

A marosvásárhelyi várban, a Régészeti és Történeti Múzeum konferenciatermében vetítéssel, helyszíni, II. világháborús hadtörténeti kiállítással, slam poetry verses felolvasó műsorral és zenei előadással egybekötött történelmi megemlékezésre várják a történelem iránti érdeklődőket január 13-án, szombaton 17 órára.

A magyar történelem egyik legtragikusabb eseményének számító Don-kanyar offenzíva 75. évfordulóján a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete által összeállított program egy zenés-verses előadással kezdődik Szilágyi Mihály zenetanár vezetésével, azt követően köszöntő beszéd hangzik el Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője részéről. Ünnepi beszédet mond Ábrám Zoltán, EMKE alelnök, majd verses összeállítás hangzik el a Slam Poetry Marosvásárhely csoport ifjai részéről. Berekméri Róbert történész-levéltáros vetített-képes előadást tart, ahol korabeli dokumentumokat is bemutat, ismerteti azok jelentését. Az Élet a Don-kanyarnál, a II. világháborús hadtörténeti kiállítás anyagát Benkő József történész-doktorandusz ismerteti.

A műsort követően, este fél 8-tól a római katolikus temetőben, a Don-kanyari áldozatok emlékművénél gyertyát gyújtanak és koszorúkat helyeznek el az emlékezők.

Az EMKE szervezésében 2003-ban emlékeztek első alkalommal a Don kanyari áldozatokra, akkor sikerült még hét túlélőt is felkutatni, akik közül ma már senki nincs életben. Ugyanakkor kezdeményezték a római katolikus temetőben az emlékműállítást is.

Bocskai Vince alkotásánál minden évben koszorúzással, az egykori tragikus események ismertetésével emlékeztek a múltra. Több alkalommal emléktúrát is szerveztek a Nyárádmentén, amelynek célja a doni események megértése, átélése volt. Tavaly első alkalommal, a nagy hidegre való tekintettel tartották zárt helyiségben a megemlékezést, amelyet idén is hasonló körülmények között szerveznek.

Antal Erika, székelyhon.ro, 2018. január 12.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés