ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Meder – Lelkes A. Gergely kiállítása Kolozsváron

Forrás: 
Új Magyar Szó, 2012. október 22.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Meder címmel nyílik meg Lelkes A. Gergely budapesti festőművész kiállítása 2012. október 24-én, szerdán, 18 órakor az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1).

Ritkán járnak együtt a színek és a szavak, sokszor láttam, amint a legtehetségesebb képzőművészek kínlódnak velük, „nem az ő asztaluk". Lelkes A. Gergely, a Villa Negra csoport tagja, pontosan írja meg mindazt, ami a festészetben foglalkoztatja. Varázsos színáradatához nem véletlenül önmaga állít tudatos korlátot. Számos magyarországi csoportos és egyéni kiállítása után ez az első erdélyi bemutatkozása. A kincses városban sorra kerülő kiállításara kiválogatott képsorozathoz a Meder a „támpont" – írja a tárlatról Szebeni Zsuzsa.

A következőképpen foglalja össze Lelkes A. Gergely stílusát kitűnő ismerője, Novotny Tihamér műkritikus, Tizenkét bőr című kiállítása kapcsán:

A mai magyar festészet egyik legtitokzatosabb, legrejtélyesebb irányzatához, az úgynevezett Hamvas Béla-i létszemléleten és-filozófián alapuló művészeti világlátáshoz vagy festőfilozófiához tartozik. Habitusa legalábbis azokhoz a képzőművészekhez hasonlítható, akik külön-külön egy-egy saját bejáratú elméleti,bölcseleti hátteret, elmélyült meditációs eljárást vagy utat, befelé néző, jól felépített műveleti és módszertani rendszert alakítottak ki maguknak, s ezek segítségével kívántak vagy kívánnak eljutni az óhajtott Egyhez, a Mindenhez, vagyis a t eljesség, az Egész élményéhez.

A művész munkáit Lőrincz Ildikó művészettörténész méltatja.

A kiállítás megtekinthető 2012. november 20-ig, a következő órarend szerint: hétfőn, szerdán és csütörtökön 13–17 óráig, kedden és pénteken 10–14 óráig.

Új Magyar Szó, 2012. október 22.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés