ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Makkai Bence fotókiállítása Kolozsváron

Forrás: 
Krónika, 2012. február 13.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Makkai Bence Dombok Fények Mesék sorozatának Kép Szöveg Hang című rendhagyó kiállítását nyitották meg pénteken a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban.


Dombok Fények Mesék. Makkai Bence (jobbra) rendhagyó tárlata tekinthető meg Kolozsváron
Fotó: Biró István

A tárlat érdekessége, hogy egy-egy képet írók, költők szövegei „egészítettek ki”, a megnyitón pedig Szép András az alcímben szereplő hangokat szolgáltatta zongorajátékával. „Erre a házra egyébként is jellemző a művészetek közötti párbeszéd, hiszen Györkös Mányi Albert zenetanárként kezdett el festeni, felesége, Jakab Ilona is festőművész volt. Györkös Mányi Albert képei korábban Balla Zsófia költőnőt ihlették meg” – vezette fel a kiállítást Kós Katalin, az Erdélyi Közművelődési Egyesület tulajdonában lévő emlékház vezetője. Demény Péter költő, író, az egyik szöveg szerzője elmondta: bár nem ismeri jól Makkai Bencét, ha le

tárlat érdekessége, hogy egy-egy képet írók, költők szövegei „egészítettek ki”, a megnyitón pedig Szép András az alcímben szereplő hangokat szolgáltatta zongorajátékával. „Erre a házra egyébként is jellemző a művészetek közötti párbeszéd, hiszen Györkös Mányi Albert zenetanárként kezdett el festeni, felesége, Jakab Ilona is festőművész volt. Györkös Mányi Albert képei korábban Balla Zsófia költőnőt ihlették meg” – vezette fel a kiállítást Kós Katalin, az Erdélyi Közművelődési Egyesület tulajdonában lévő emlékház vezetője. Demény Péter költő, író, az egyik szöveg szerzője elmondta: bár nem ismeri jól Makkai Bencét, ha le kellene fényképeznie, világos színeket társítana hozzá.

„Az itt látható képeken mégis több a sötét, bár nem világnézeti szempontból, pusztán a fotós szempontjából nézve. A szövegek finom ellenpontot képeznek a képekkel, éppen ezért tartom jónak a kezdeményezést, mert szöveg és kép ilyen jól kiegészíti egymást – fejtette ki Demény. – Azt is mondhatnánk, hogy embertelenek ezek a képek, hiszen a legtöbbről hiányzik az ember, a szövegekben viszont mindenképpen ott van, hiszen mindenki saját magát írja meg.”

Demény hozzátette: egy olyan alkotó képeit szemlélhetik meg az érdeklődők, aki hazafelé tartva időnként megállítja az autót, és lefotózza a táj egy-egy számára érdekes részletét. „Megvan benne az igény, hogy többet lásson egy átlagos sofőrnél” – fogalmazott Demény. A tárlatnyitón egyébként László Noémi, Bréda Ferenc, Karácsonyi Zsolt, Márkus András és Váradi Nagy Pál fel is olvasta szerzeményét. László Noémi Király Zoltán versét is tolmácsolta a közönségnek, a többi képre pedig Demény Péter, György Attila, Józsa Márta, Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos és Muszka Sándor szerzett szöveget.

Varga László, Krónika, 2012. február 13.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés