Magyar nyelv és szórvány (fél-online) napja

A járványhelyzet miatt hagyományos formában nem tudjuk megtartani az EMKISZ-szel közösen szervezett magyar nyelv és magyar szórvány együttes napját, de szerencsére van, amit az online térbe is át lehet ültetni. 

Már tavaly együtt szerveztük eseményünket az EMKISZ őszi Könyvturi programjával, idén inkább úgy mondhatnánk, mi csatlakoztunk be ebbe az eseménybe, mely egyben a Kriterion Könyvkiadó 50. születésnapi kiállításának is helyet ad. 

A magyar nyelv és szórvány napját szombaton, november 14-én (éppen a két emléknap között) tartjuk. Felhívásunkra szamosújvári gyerekek és tanítónők válaszoltak, és kaptunk egy-egy versfelvételt két Bákó megyei kislánytól (a videó a Facebook-esemény mellett itt visszanézhető). Emellett egész nap online anyanyelvi kvízversennyel várjuk a játékos kedvűeket, a nap végén a legtöbb pontot szerző, illetve egy szerencsés vihet haza ajándékot.

Koronás Könyvturi + magyar nyelv és szórvány fél-online napja

A tavaszi Könyvturi | élőKönyvtár elhalasztása után sajnos hiába reménykedtünk abban, hogy ősszel majd nagyra tárhatja kapuit a Könyvturi, mert a vírus jött, látott és győzött, és úgy tűnik, igencsak hosszú távra kíván berendezkedni. De mi sem hagyjuk magunkat, így ha kicsit sárgán, kicsit savanyúan is, a járványügyi korlátozások figyelembevételével mégiscsak megtartjuk az őszi Könyvturit!

Helyszíni programok (látogatható: szerda-vasárnap 9-13 és 14-17 óra, valamint szombaton 9-13 és 14-20 óra között)
• Könyvturi
• Egy kiadó élete képekben – az ötvenéves Kriterion Könyvkiadó fotókiállítása
• Online program (szombaton 11-20 óra között, a facebook-eseménynél) – magyar nyelv és szórvány napja

A koronás Könyvturi szabályzata:
1. A Szabók tornyába való belépés kötelező kelléke az orrot és szájat egyaránt takaró arcmaszk. Belépéskor lázat mérünk – 37,3 C alatt szabad a belépés.
2. Kérjük, tartsátok be a másfél méteres távolságot úgy a látogatóktól, mint a személyzettől is.
3. A bejáratnál kötelező a kézfertőtlenítés és az alapos lábtörlés is, a kézfertőtlenítőt és a lábtörlőt biztosítjuk
4. Mint mindenütt másutt, a Bástyában is egyirányú forgalom van: bejárat a főajtón (a lépcső tetején, kijárat az alagsori ajtón. Kérjük, tartsátok be a forgalmi irányt.
5. A könyveket csak egyszerhasználatos kesztyűben lehet nézegetni, válogatni – kollégáink is így pakolják ki őket. Kesztyűt a bejáratnál biztosítunk, de otthonról is hozhattok.
6. Az elvihető könyvmennyiség természetesen most sincs maximalizálva, viszont arra kérünk, csak olyan könyvet pakolj el, amit tényleg elviszel – a táskádba/szatyrodba egyszer már bekerült kötetet ne tedd vissza az asztalra.
7. A járványügyi szabályok értelmében a Toronyban létszámkorlát van (a földszinten és alagsorban összesen maximum 8 látogató tartózkodhat egyszerre, 4-4 a két szinten), ami egyszerre érinti a Könyvturizókat és a múzeum látogatóit. Kérjük, szükség esetén türelmesen várakozzatok.