Állandó Móricz-kiállítás a Kölcseyben

A Petőfi Irodalmi Múzeum Móricz Zsigmond „Életem regénye” című életmű kiállításának gazdag anyaga díszíti e hét első napjától a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium lépcsőfeljáróját.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Móricz Zsigmond „Életem regénye” című életmű kiállításának gazdag anyaga díszíti e hét első napjától a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium lépcsőfeljáróját. A 74 képből álló gyűjteményt állandó tárlat kialakítása céljából az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Partiumi Alelnöksége kapta meg, s adta át Szatmárnémeti legnagyobb tanintézetének.

A PIM munkatársa: Hegyi Katalin által évekkel előbb összeállított anyag vándorkiállításként a Kárpát-medence több településén megfordult. Így 2009-ben a Szatmár Megyei Múzeumban, majd 2012-ben Börvelyben volt megtekinthető.

A Móricz életét és munkásságát gazdagon illusztráló tárlat kevésbé ismert, szinte szenzációnak tekinthető irodalomtörténeti felfedezésekkel is megismertetheti az érdeklődőket. A képek közt ott látható (többek közt) a tiszacsécsei faragott faoszlopokkal díszített, tornácos, palatetős paplak, Móricz Zsigmond valódi (nem pedig jelenleg is akként mutogatott szalmatetős) szülőházáról készült egykori fényképfelvétel, a képeket kiegészítő és Móricz művei első kiadásai fedőlapját őrző (a Főgimnázium könyvtárában helyet kapott) úgynevezett könyvbölcsőkben pedig megtekinthető az utóbbi évek Móricz-kutatásának legértékesebb felfedezése: az író kamaszkori naplója.

A történelmi Szatmár legnagyobb prózaírójával találkozhatnak minden nap a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai. Az állandó Móricz-kiállítás méltó párja az EMKE közvetítésével évekkel előbb ugyancsak a Petőfi Irodalmi Múzeumtól ajándékként megkapott és a Főgimnázium épületét díszítő Szendrey Júlia- és József Attila összeállításnak.


Muzsnay Árpád