Lezajlott az Öt határon át Kárpát-medencei vetélkedő döntője

5 határon at döntö 2023

Idén harmadik alkalommal rendezték meg az Öt határon át Kárpát-medencei honismereti vetélkedőt a határon túli magyar közművelődési intézeteket összefogó Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal szervezésében. 

A többfordulós vetélkedő döntőjét Pécsen rendezték április 1-jén. A vetélkedőn a határon túli magyar régiók – azaz Muravidék, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság és Erdély – általános iskolás, 11–15 éves diákjai vettek részt háromfős csapatokban. Minden régióból a legjobb három csapat mérhette össze a tudását a többiekkel.

A Pécsi Tudományegyetem Koltai Dénes aulájában megrendezett eseményen az egyetem kurátora, dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, dr. Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet látogatóközpontjának vezetője mondott köszöntő beszédet. 

A döntőben a honismereti és helytörténeti tudás mellett kreativitásra is szüksége volt a csapatoknak. A főszervezők, Virág Kiss Anita, Šooš Péter és Štampah Mihály interaktív feladatokkal készültek. A versenyzőknek el kellett készíteniük a Kárpát-medence kulturális és természeti értékeinek makettjét, majd reklámját, de olyan feladat is volt, ahol a különböző régiók csapatainak együtt kellett megalkotni egy értékhez kapcsolódó rövid színházi jelenetet.

A zsűriben a határon túli magyar régiók közművelődési egyesületének tagjai – Soós Mihály (Muravidék), Takács Ottó (Felvidék), Székely Zsófia (Vajdaság), Marosi Anita (Kárpátalja) és Erőss Réka (Erdély) – vettek részt. Az értékelés és rangsorolás egyáltalán nem volt könnyű, hiszen a mindegyik csapat maximális erőbedobással teljesítette a vetélkedőt és rendkívül sok kreatív alkotás született.

A verseny első három helyezettje:

I. DÍJ: Határtalanok csapat, Felvidék
II. DÍJ: Szőgyéni kőtisek csapat, Felvidék
III. DÍJ: Stuplik csapat, Muravidék

Az első helyezett nyereménye egy egynapos kirándulás Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából. A dobogós csapatok hasznos nyereményeket, sátrat és hálózsákot vihettek haza. Az első hét csapat pedig társasjátékokat kapott jutalmul.

 

Erőss Réka